Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Societatea civilă cere camere video…

Societatea civilă cere camere video în grădinițe după ce fetița unui cuplu de moldoveni a fost ucisă în Israel

Un flashmob în susținerea părinților lui Yasemin, fetița care a decedat la mijlocul lunii mai într-o grădiniță din Israel după ce a fost bătută de o dădacă, va avea loc mâine 15 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Organizatorii vor cere parlamentarilor să oblige prin lege instalarea în toate instituțiile preșcolare din țară a camerelor video.

În PMAN va fi ținut un minut de reculegere în memeoria fetiței, precizează Asociața „Părinți Solidari”, care își propune să-și exprime astfel compasiunea și susținerea pentru cumplul de moldoveni Dorina și Vladimir Vintila.

„În locul lui YASEMIN putea fi copilul oricui! În R. Moldova, ca și în Israel, la fel nu există camere de supraveghere video în grădinițele de stat, iar unii copii sunt supuși abuzurilor fizice și emoționale, așa cum relatează de mai multe ori părinții!  Prin intermediul flashmob-ului vom arăta sustinerea și compasiunea noastră părinților lui Yasmin- Dorina și Vladimir și vom avea un moment de reculegere în memoria micuței”, scriu organizatorii flashmobului în postarea de pe Facebook care anunță evenimentul.

Asociația „Părinți Solidari” va cere introducerea în legislație a obligației de a dota toate instituțiile preșcolare din țară cu camere de supraveghere video. Un demers în acest sens va fi înaintat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

„De asemenea, vom încuraja părinţii, profesorii, educatorii şi autorităţile să folosească tehnici de educare pozitivă și sigure pentru viața copiilor!”, susțin organizatorii, care îndeamnă participanții să aducă baloane negre în PMAN.

Pe parcursul săptămânii curente, sute de oameni au ieșit la proteste în Israel după ce fetița cuplului de moldoveni, Yasmin Vintea, a fost ucisă la grădiniță de o dădacă. În Israel a demarat procesul de judecată în privința dădacii care este din Ucraina. Ucraineanca Inna Skibenko este acuzată că ar fi asfixiat copilul după ce l-ar fi acoperit cu o plapumă, iar apoi s-a culcat peste el, cu telefonul în mână.