Sistem de taxare electronică în transportul public din capitală: da ori ba?

În martie, anul curent, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Perioada de trecere de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică a fost stabilită la 6 luni, din momentul implementării acestei inițiative.

De la aprobarea proiectului au trecut mai mult de 6 luni, iar implementarea acestuia nu a demarat sau cel puțin, acest lucru nu este la moment vizibil. Solicitat de ZdG, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă spune că proiectul, este responsabilitatea Direcției Transport a Primăriei Chișinău.

“Nu cunosc la ce etapă se află acum, dar știu că Regia Transport Electric a început să facă deparcări… și mai știam că au o problemă cu compania din Taiwan care trebuia să facă lucrările… Dar eu voi readuce în discuție acest subiect la prima ședință a Primăriei”, ne-a declarat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

La rândul său, șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, Igor Gamrețchi spune că „proiectul a fost preluat de o altă firmă, iar acum se lucrează cu o companie internațională din Israel. Compania lucrează greu, dar ea e cea care a câștigat licitația la BERD. Ei finanțează acest proiect. Cert este că până nu sunt gata actele finale raportate la orașul Chișinău, noi nu putem începe lucrările”, zice acesta. Gamrețchi mai spune că nu cunoaște când va fi gata și în ce termeni se va implementa proiectul. Nici Gheorghe Morgoci, șeful RTEC nu cunoaște când acest proiect va fi implementat în mun. Chișinău

Reamintim că Sistemul de taxare electronică presupune deţinerea de către pasageri a unor carduri pentru achitarea călătoriilor. Cardurile vor putea fi încărcate prin intermediul diferitor dispozitive, inclusiv terminale, care vor fi instalate în apropierea staţiilor de aşteptare a transportului public.

Odată cu implementarea sistemului de taxare electronică ar urma să fie aprobată o nouă structură de tarifare a serviciilor de transport public.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *