Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Marți, 30 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

FOTO/ În căutarea informațiilor despre operațiunea efectuată de ANTA și INP

Inspectorii Agenției Transport Auto (ANTA) și cei ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) au efectuată astăzi activități de control pe străzile capitalei. În cadrul operațiunii au fost verificați 85 de taximetrişti, cărora le-au fost verificate actele obligatorii de conducere a unităţilor de transport, în special certificatele de competenţă profesională, starea tehnică a automobilului, precum şi prezenţa obligatorie a truselor medicale şi a stingătoarelor. Urmare a verificărilor desfăşurate, au fost depistate 34 încălcări de exploatarea a automobilelor, lipsa truselor medicale şi a stingătoarelor, precum şi certificate de competenţă profesională nevalabile, reutilarea unităților de transport neautorizate, conducerea mijlocului de transport fără a avea permisul de conducere asupra sa.

Opt moldoveni, internați la spital după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident în Rusia

Opt cetățeni ai R. Moldova au fost internați în spital după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident în regiunea Tver din Federația Rusă. Potrivit Ria Novosti, în microbuz se aflau 13 cetățeni ai R. Moldova, iar accidentul s-a produs în noaptea de 30 octombrie.

Decizia pronunțată de Curtea Constituțională în privința neadmiterii copiilor nevaccinați în școli și grădinițe

Curtea Constituțională a declarat constituțională decizia autorităților de a interzice accesul în instituțiile de educație a copiilor nevaccinați. Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil nu atrage doar interdicția legală de admitere a acestuia în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere, ci și riscul îmbolnăvirii lui.

O nouă condamnare la CtEDO în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza O.R. şi L.R. c. Moldovei, cererea nr. 24129/11. Cauza se referă la anchetarea afirmațiilor reclamantelor că au fost forțate să se dezbrace complet de haine și să facă așezări în fața ofițerilor de poliție atunci când au fost arestate în contextul evenimentele de după alegerile din 2009. Curtea a constatat violarea Articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a acordat reclamantelor 16 500 euro cu titlu de prejudiciu moral, costuri și cheltuieli.

Cum reacționează partidul Șor la decizia instanței de a-l sancționa pe Ilan Șor cu 9 mii de lei

Printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, Ilan Șor a fost sancționat cu o amendă de 9000 de lei pentru utilizarea fondurilor venite din străinătate. Partidul Șor consideră această amendă drept o dovată în plus a faptului că se comit presiuni asupra partidului.

„Scoaterea neîntemeiată din cursa prezidențială din 2016 a candidatului nostru, tentativa de anulare a rezultatelor alegerilor locale în comuna Jora de Mijloc, învinuirile împotriva candidatului la scrutinul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, care au dus în rezultat la scoaterea ilegală din cursa electorală, ne duc la gândul că aceste situații nu sunt întâmplătoare, dar se fac intenționat pentru a sabota activitatea Partidului Politic Șor”, se menționează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul partidului.

45 000 de euro pentru crearea primului portal public pentru promovarea sănătății

Pentru a promova modul sănător de viață, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a lansat astăzi, 30 octombrie, portalul www.prosanatate.md. Potrivit oficialilor de la MSMPS, costul noului e-instrument public este de 45 de mii de euro.

Angela Merkel și-a anunțat retragerea din funcția de cancelar al Germaniei în 2021

Angela Merkel a anunțat luni, 29 octombrie, că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei în 2021, după încheierea celui actual. Politiciana a adăugat că va renunța și la funcția de președintă a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta). „La viitoarele alegeri federale, nu voi candida nici pentru funcția de cancelar, nici în Bundestag și nu voi căuta alte birouri politice”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă.

Sute de militari români căzuţi la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka

La 25 octombrie, curent, cu prilejul Zilei Armatei României, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, formată din reprezentanți ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, a participat la ceremonia de reînhumare a 633 de militari români în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă.