Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Miercuri, 5 decembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Cum (nu) funcţionează justiţia din R. Moldova: Istoria achitării unui procuror acuzat că a luat mită

După un şir de procese, care au durat aproape cinci ani, un procuror, învinuit că ar fi estorcat mită în două rânduri, este declarat nevinovat de justiţia din R. Moldova. Pe parcursul examinării dosarului penal, magistraţii au prezentat mai multe versiuni pentru a-l salva de închisoare pe acuzatorul de stat.

DOC/ „Frizerul din Călărași” și prietenii săi, care au tuns forțat doi tineri la o benzinărie, și-au aflat sentința

„Frizerul din Călărași” a fost pedepsit de prima instanță cu doi ani de închisoare într-un penitenciar semiînchis pentru că în vara anului curent a tuns forțat doi tineri la o benzinărie din orașul Călărași. Sergiu Buruiană, care recent a fost condamnat și la 22 de ani și cinci luni de închisoare pentru omorul unui tunisian în Italia, a primit cea mai aspră pedeapsă în respectivul dosar de huliganism.

Șeful de la ANSA și-a dat demisia. Locul acestuia va fi luat de un fost ministru

Odată cu demisia lui Gheorghe Gaberi, interimatul funcției urmează a fi asigurat de Ion Sula, la propunerea Guvernului. Ion Sula a fost anterior ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernele Gaburici și Streleț. Pe atunci Sula era membru al Partidului liberal-democrat, ca ulterior să adere la Partidul Democrat.

FOTO, VIDEO/ Cum a fost instalat primul brad artificial din centrul Chișinăului

Potrivit primarului interimar al Capitalei, bradul artificial instalat în Piața Marii Adunări Naționale are înălțimea de 20 m și este confecționat de un producător local, care s-a oferit să doneze 17 m din înălțimea bradului. Cheltuielile pentru alți trei metri de brad au fost asigurate de către Primărie.

VIDEO/ Ședința Guvernului. Lista proiectelor de pe ordinea de zi

Pe ordinea de zi a miniștrilor s-au numărat 24 de chestiuni. Printre acestea s-a numărăr majorarea cu 82 de milioane a capitatului social al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, precum și reorganizarea întreprinderii de stat Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.

SONDAJ/ Ziarul de Gardă este cel mai cunoscut ziar de limbă română din R. Moldova

Potrivit „Studiului național de audiență a mass-mediei”, realizat la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent, „Ziarul de Gardă” este cel mai cunoscut ziar de limbă română din R. Moldova. Întrebați care sunt ziarele tipărite pe care le cunosc, 12% dintre respondenți au numit „Ziarul de Gardă”, care se clasează pe poziția a patra în topul celor mai cunoscute ziare tipărite.

VIDEO/ Cum au fost selectați viitorii membri ai CCA. Acuzații de concurs concertat și reacții

Deputatul democrat Corneliu Mihalache, șefa adjunctă a direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare din cadrul CCA, Lidia Viziru, dar și Iulian Roșca, șeful direcției juridice al CCA, urmează a fi propuși plenului Parlamentului pentru a fi numiți în funcția de membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Hotărârea CtEDO a devenit executorie: Rusia va plăti 2,7 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari

Federația Rusă urmează să achite prejudicii de 2,7 milioane de euro pentru 1 646 de fermieri și trei companii agricole din raionul Dubăsari cărora, potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), le-a violat dreptul la proprietate. Hotărârea CtEDO a devenit executorie după ce la 4 decembrie instanța europeană a respins cererea Federației Ruse privind referirea cauzei către Marea Cameră.

Igor Dodon pleacă din nou în Federația Rusă

După o scurtă revenire de doar câteva zile, Igor Dodon pleacă din nou în Federația Rusă, țara în care președintele efectuează cele mai multe vizite de lucru. Șeful statului anunță prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că întreprinde o nouă vizită la Sankt Petersburg, unde, pe 6 decembrie va participa la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Euroasiatice.

FOTO, VIDEO/ O mașină a fost blocată în apropierea clădirii Parlamentului după ce s-a surpat asfaltul

Ghinion pentru proprietarul unui Mitsubishi care s-a trezit în această dimineață cu mașina blocată într-o groapă care s-a format în apropierea clădirii Parlamentului. Din imaginile video și foto, poate fi observat că automobilul a căzut într-o groapă formată în partea adiacentă a carosabilului, acolo unde o parte a asfaltului s-a surpat.