Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Miercuri, 24 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei,  cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

Cele cinci judecătoare vizate într-un dosar de corupție, plasate în arest preventiv. Ce decizii au luat judecătorii

Procurorii anticorupție au înaintat pe 24 octombrie demersuri privind plasarea în arest celor cinci judecătoare și a procurorei reținute într-un dosar de corupție. Demersurile au fost examinate în paralel de judecătorii Andrei Niculcea și Vitalie Budeci de la Judecătoria Buiucani, care au admis parțial demersurile procurorilor.

La același subiect:

Medicul reținut în dosarul mitei pentru judecători, unul dintre cei mai bine cotați obstetricieni. Prima declarație a soției

DOC/ Cine este avocata reținută în dosarul mitei pentru judecători 

Detalii despre procurora decorată cu Insigna „Eminent al Procuraturii”, reținută în dosarul

Cazul navei sub pavilion moldovenesc care transporta 1,4 tone de cocaină, discutat la Guvern

O navă la bordul căreia se aflau circa 1,4 tone de cocaină a fost interceptată la 22 octombrie, curent, de către Poliția Națională a Spaniei, într-o operațiune comună cu Agenția americană Antidrog. Cei zece membri ai echipajului au fost arestați pentru trafic de droguri. Nava era exploatată sub Pavilionul R. Moldova și potrivit IP Căpitănia Portului Giurgiulești aceasta era înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova. În urma celor întâmplate, înregistrarea permanentă a navei a fost suspendată.

Lupta pentru cetățenie continuă: CSJ a admis spre examinare recursul lui Traian Băsescu

Curtea Supremă de Justiție a admis spre examinare recursul lui Traian Băsescu, privind retragerea cetățeniei R. Moldova printr-un decret emis de către șeful de stat Igor Dodon. Recursul va fi examinat în fond la 7 noiembrie 2018.

Proiectul construcției autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, aprobat de Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor

facebook.com/impreunapentrua8

Proiectul de lege privind demararea lucrărilor pentru Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni a fost aprobat de Comisia pentru Transporturi a Camerei Deputaţilor, stabilind că Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării acestui obiectiv.  Potrivit proiectului, Ministerul trebuie să iniţieze, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, procedurile necesare pentru realizarea investiţiei.

CtEDO a obligat Rusia să achite 64 000 de euro pentru îngrădirea dreptului la educație a copiilor din Bender

Curtea Europană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a obligat guvernul Federației Ruse să achite 64 de mii de euro pentru îngrădirea dreptului la educație a copiilor de la internatul din Bender. CtEDO a pronunțat decizia după 14 ani de examinare.

VIDEO/ Premii pentru sportivi, bunuri la nașterea copiilor și noi ambasadori. Lista proiectelor aprobate de Guvern

Sportivii Tatiana Salcuțan şi Alexandrin Guțu, care au obținut medalia de aur, vor primi câte 120 de mii de lei fiecare; luptătoarea Irina Rîngaci și atleta Nina Capațina, care s-au clasat pe locul patru – 50 de mii de lei fiecare; judocanul Alin Bagrin, care a fost al cincilea în clasamentul final – 38 de mii de lei; iar luptătoarea Maria Leorda și canotorul Ivan Corșunov, care au obținut locul șase – câte 28 de mii de lei fiecare. De asemenea, vor fi premiați antrenorii, medici şi masori sportivilor. Pentru antrenori, valoarea premiului va fi egală cu valoarea premiului sportivului. Pentru medici şi masori, valoarea premiului va constitui 10% din valoarea premiului stabilit pentru sportivul asistat pe perioada ciclului olimpic.

Bani publici irosiți din cauza concurenței limitate în achizițiile publice de la Bălți

Concurența limitată în achizițiile publice de la Bălți împiedică eficientizarea resurselor bugetare alocate pentru procurarea unor bunuri/ servicii/ lucrări, constată Raportul de monitorizarea a achizițiilor publice de la Bălți prezentat pe 22 octombrie. În concluzie, autoarea raportului susține că este nevoie de centralizarea datelor privind achizițiile publice în cadrul autorității locale și publicarea acestora integrală. 

O moldoveancă, condamnată pe viață în SUA, după ce a împușcat un șofer de camion 

O femeie originară din R. Moldova a fost condamnată la închisoare pe viață pentru uciderea unui șofer de camion pe nume Ernest Kummer, anul trecut. Mariana Lesnic, în vârstă de 44 de ani, a primit sentința de condamnare pe 22 octombrie curent.

Ales în echipa Franței: Un moldovean va participa la Cupa Mondială de Fotbal pentru Amputați 

Moldoveanul Marian Sacacol participă, în componența echipei Franței, la Cupa Mondială de Fotbal pentru Amputați din acest an. Evenimentul, la care se vor întrece echipe din 24 de state, se va desfășura în Mexic, între 23 octombrie și 5 noiembrie curent.

Moldova simplifică procedura de obținere a vizelor pentru 60 de state

Cetățenii din 60 de state vor putea obține mai ușor viză pentru Republica Moldova, iar procedura de eliberare a permiselor de ședere în scop de muncă și afaceri va fi simplificată. Subiectele au fost discutate pe 23 octombrie, în cadrul unei ședințe la Guvern, se arată într-un comunicat de presă.

Un oligarh rus a acționat în judecată câteva bănci scandinave pentru că i-ar fi blocat conturile bancare

Oligarul rus Boris Rotenberg a dat în judecată patru bănci scandinave, care i-au înghețat conturile bancare în legătură cu sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei și a războiului din Donbas.

Vă mulțumim că ne urmăriți!