Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 30 noimebrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Andrian Candu: „Când plecăm în istorie, să-l luăm cu noi și pe președintele Dodon”

În timpul ultimei ședințe depline a actualului Legislativ, Andrian Candu a declarat că președintele Igor Dodon a încălcat pentru cea de-a cincea oară Constituția, sugerând în acest mod Parlamentului să examineze posibilitatea elaborării unei hotărâri cu privire la demiterea din funcție a președintelui Igor Dodon.

Arena Chişinău. Subcontractanţii

Oficial, „Arena Chişinău” este construită de compania turcească „Summa”. În realitate, în proiect sunt implicate şi mai multe companii din R. Moldova. Autorităţile, dar şi compania turcească, nu au făcut publice numele subcontractanţilor, pe conturile cărora ajung milioane de lei din bugetul de stat.

Bugetul de stat pentru 2019, votat în lectură finală. Ce prevede acesta

În cadrul ultimei ședințe din acest mandat, deputații au votat în cea de-a doua lectură proiectul Bugetului de Stat pentru 2019. Proiectul a fost votat împreună cu un șir de amendamente, care însă încă nu au fost publicate pe site-ul Parlamentului. Bugetul de Stat pentru 2019 prevede venituri de 42,1 miliarde lei și cheltuieli de 47,6 miliarde lei. Totodată, se prognozează un deficit în sumă de 5,5 miliarde lei.

Un fost ministru democrat, numit în funcția de președinte al Consiliului Concurenței

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, democratul Marcel Răducan, a fost numit astăzi de Parlament în funcția de președinte al Consiliului Concurenței pentru un termn de cinci ani. Răducan o va înlocui pe Viorica Cărare, al cărei mandat a expirat acum două luni.

Votat! Referendumul pentru reducerea numărului de deputați va avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare

Parlamentul a votat în cadrul ultimei ședințe depline din acest mandat, un proiect de hotărâre cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, în aceeași zi cu alegerile parlamentare care vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind realizarea autostrăzii Târgul Mureș-Iași-Ungheni

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe 29 decembrie Legea privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Târgul Mureș-Iași-Ungheni. Potrivit șefului statului român, această lege consfințește obligația statului român de a construi un drum de mare viteză care să traverseze Carpații și să lege Moldova de Transilvania.

Ziarul de Gardă, premiat la concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2018”

Jurnaliștii Ziarului de Gardă Victor Moșneag și Anatolie Eșanu, autorii investigației „Vânătorii de terenuri”, au fost desemnați câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2018”, organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente din Moldova (API). În cadrul aceluiași concurs, reporterul Victor Moșneag a ocupat locul trei cu investigația „Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Şor devine realitate”. 

Încă un bloc electoral își anunță intenția de a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie

Convenția Euro-Unionistă, constituită la 27 noiembrie și din care fac parte mai multe entități civice și două partide extraparlamentare, și-a prezentat intenția de a participa la viitoarele alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

FOTO/ Tragedia de la Sandarmokh și imaginea lui Stalin: noi săpături pentru a îngropa adevărul istoric?

La marginea pădurii de la Sandarmokh din Carelia (Rusia) stă o piatră de granit pe care e gravată inscripția: „Oameni nu vă ucideți unii pe alții”. Piatra este instalată în memoria victimelor așa-numitei „Marii terori”. În anii ’30 ai secolului trecut pe aceste meleaguri mai mult de nouă mii de oameni au fost împușcați de către colaboratorii NKVD-ului lui Stalin.

Campania MagicHOME ajunge la Chișinău. Va fi deschis un adăpost pentru părinții copiilor bolnavi de cancer

Campania MagicHOME lansată acum un an la București, ajunge și la Chișinău. Astfel, în R. Moldova va fi deschis un adăpost pentru părinții copiilor care suferă de afecțiuni oncologice, notează republica.ro, citând emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Rezoluția Forumului mass-media din R. Moldova: Profesia de jurnalist nu este protejată efectiv

Participanţii la Forumul mass-media 2018 au aprobat o rezoluție în care a constatat „cu îngrijorare degradarea libertăților media pe parcursul anului 2018; înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor, manifestată prin scăderea gradului de transparență a instituțiilor publice și limitarea accesului la unele categorii de informații de interes public; întețirea cazurilor de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor în legătură cu activitatea lor profesională, dar și lipsa unei reacții adecvate la aceste cazuri din partea instituțiilor publice. Astfel, profesia de jurnalist nu este protejată efectiv, iar impunitatea poate încuraja noi atacuri asupra profesioniștilor media”.