Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 26 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Interviu: „Dacă nu aveţi încredere în lideri, gândiţi-vă cum să procedaţi ca să aveţi alţii”

Interviu cu Dan Aaron Polster, judecător în Ohio şi Eduardo Robreno, judecător senior în Pennsylvania, despre justiția din R. Moldova și propunerea PDM ca judecătorii să fie aleși de popor.

FOTO/ Când va începe construcția noului penitenciar din municipiul Chișinău

În 2019 va începe construcția unui nou penitenciar al municipiului Chișinău, care va avea o capacitate de 1.536 locuri. Terenul pe care urmează a fi edificat penitenciarul se află în comuna Bubuieci, iar pentru construcția acestuia în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 milioane de lei.

VIDEO/ Poroshenko susține instaurarea legii marțiale după capturarea de către Rusia a trei nave ucrainene

Președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a declarat în cadrul unei întâlniri a Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională că susține propunerea Comitetului Militar cu privire la impunerea legii marțiale, asta după ce Rusia a lovit o navă ucraineană și a reținut trei nave ucrainene în largul coastelor Crimeei.

Cine sunt politicienii care utilizează cel mai des discursul de ură

În mediu, la fiecare 28 de ore în spațiul public apare un caz de discurs de ură în context politic. Potrivit unui raport elaborat de Asociația Promo-LEX, Igor Dodon, Ilan Șor și Marina Tauber sunt politicienii care au utilizat cel mai mult discursul la ură.

Când va fi inaugurat și ce înălțime va avea bradul din centrul capitalei

În acest an pomul de Crăciun din centrul Capitalei nu va fi inaugurat tradițional pe 1 decembrie, dar pe 5 decembrie. Totodată, în acest an Capitala va avea pentru prima dată un brad artificial.

DOC/ Bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în 2019

Zilele de 30 aprilie, 10 mai și 26 august 2019 vor fi considerate zile de odihnă, care, ulterior, vor fi recuperate în zilele de 13 aprilie, 18 mai și 17 august 2019. Zilele de odihnă au fost declarate în contextul sărbătorilor din 2019.

Rusia a atacat navele ucrainene în Strâmtoarea Kerci. Ce înseamnă acest lucru?

În noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.

Rudele victimelor tragediei aviatice din Donbas au acționat Rusia în judecată

Rudele a 55 de victime ale accidentului aviatic din 2014 din Donbas, s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Avionul MH17 care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie 2014 în regiunea Donbas. În accident au murit 298 de persoane, în mare parte, peste două sute de oameni erau cetățeni olandezi.