Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Miercuri, 21 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Pe urmele fraudei bancare: Cum este recuperat miliardul în strategii şi analize

La patru ani de la descoperirea furtului miliardului – cea mai mare fraudă bancară din cei 27 de ani de independenţă a R. Moldova, instituţiile responsabile de recuperarea banilor anunţă că „valoarea exactă a fraudei bancare nu este stabilită cu exactitate”. Totodată, în timp ce principalii figuranţi în furtul miliardului sunt condamnaţi de instanţele de judecată pentru o perioadă de la cinci la 18 ani de închisoare, cetăţenii R. Moldova sunt obligaţi să ramburseze miliardul furat pe parcursul a 25 de ani.

Lovitură pentru Rusia. Sud-coreeanul Kim Jong Yang, ales preşedinte al Interpol

Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales în calitate de președinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, învingându-l astfel pe contracandidatul său din Rusia, Aleksandr Prokopciuk.

CSM solicită Ministerului Finanțelor să aloce peste 2 milioane de lei pentru judecătorii care și-au dat demisia

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Ministerului Finanțelor să identifice posibilități de alocare a circa 3 milioane de lei pentru a achita indemnizația unică de concediere pentru mai mulți judecători care și-au dat recent demisia de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Ministerul Finanțelor propune redistribuirea a peste 26 milioane de lei pentru mai multe autorități

Ministerul Finanțelor propune spre consultări publice un proiect de hotărâre cu privire la redistribuirea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Potrivit proiectului, se propune redistribuirea alocațiilor în sumă de circa 26,4 milioane.

VIDEO/ Fenomenul corupției în administrația publică locală, pe ordinea de zi a deputaților

Potrivit Lidiei Chireoglo, director-adjunct al CNA, printre factorii care generează corupția se numără: lipsa transparenței în procesul de trecere a bunurilor din patrimoniul public în cel privat, lipsa stimulentelor materiale pentru funcționari și lipsa implicării cetățenilor.

Guvernul R. Moldova și cel al României se vor întruni într-o ședință comună

Guvernul R. Moldova și Guvernul României se vor întruni într-o ședință comună la București pe 22 noiembrie. Ședința va fi precedată de întrevederea bilaterală dintre prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă.

Ce spune Guvernul despre excluderea „zilei tăcerii” din Codul Electoral

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Codului Electoral cu privire la excluderea „zilei tăcerii” și sancționarea persoanelor care vor face agitație electorală în ziua alegerilor în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de la locul votării.

Avocata reținută în dosarul mitei pentru judecători va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile

Instanța a decis prelungirea mandatului de arestare pe numele avocatei Nadejda Agatii, reținută în dosarul mitei pentru judecători. Astfel, avocata se va afla în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Cine va face parte din delegația care va participa la ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova

Mâine, 22 noiembrie, la București va avea loc o ședință comună a Guvernului R. Moldova și a Guvernului României. Din delegația de la Chișinău vor face parte miniștrii, mai mulți consilieri, consultanți, dar și ofițeri de securitate.

Aprobat de Guvern. Copiii vor putea merge la grădiniță de la 2 ani, din contul bugetului de stat

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului educației cu scopul de a reglementa accesul copiilor cu vârsta de 2-3 ani la serviciile de educație preșcolară. Proiectul urmează a fi expediat Parlamentului pentru examinare.

Igor Dodon în plenul Dumei de Stat: Pacea de pe Nistru a fost restaurată datorită operațiunii de menținere a păcii

Președintele R. Moldova a declarat în plenul Dumei de Stat a Federației Ruse că este convins și crede că Rusia va face tot posibilul pentru a menține pacea, astfel încât Moldova să poată realiza, în viitorul apropiat, șansa de dezvoltare ca stat independent, suveran și integrat teritorial în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional.