Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Marți, 20 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Propunerea lui Plahotniuc de a alege judecătorii direct de către popor, „sub lupa” a doi judecători americani

Judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno consideră că funcția de judecător se află în contradicție cu sistemul de alegere a judecătorilor direct de către cetățeni. Aflați la Chișinău la inițiativa Ambasadei SUA la Chișinău, pentru a participa la instruirea magistraților din R. Moldova, cei doi judecători au oferit un interviu pentru Ziarul de Gardă. Judecătorul Dan Aaron Polster activează în statul Ohio, în timp ce Eduardo Robreno este judecător senior în Pennsylvania. 

FOTO, VIDEO/ Imagini de la accidentul din România în care a fost implicat un autocar cu 13 moldoveni la bord

Un autocar cu 13 cetățeni ai R. Moldova la bord, care venea din Italia în R. Moldova, a fost implicat într-un grav accident rutier pe 19 noiembrie, în apropierea localității Mărărești din România. Autocarul a derapat de pe traseu și s-a inversat. Potrivit informației Inspectoratului pentru situații de urgență Vracea, două ambulanțe SMURD, o descarcerare, două autospeciale de stingere cu apă și spumă și cinci ambulanțe pentru acordarea primului ajutor au intervenit la locul accidentului.

VIDEO/ Victor Haruța a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de ambasador în EAU

Victor Haruța, fiul fostului șef de la ÎM „Asociața de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Eliferii Haruța, a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de ambasador în Emiratele Arabe Unite (EAU). Victor Haruța a ocupat din octombrie 2017 funcția de consilier în Secția cooperare economică și sectorială cu UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Anterior, a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Londra și consilier în cadrul Direcției Generale Afaceri Consulare a MAEIE.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia

După ce a prezentat obiectivele strategice ale Băncii Naționale pentru următorii trei ani, Sergiu Cioclea a anunțat că a depus o cerere de plecare din funcția de guvernator al BNM, începând cu data de 30 noiembrie, curent. Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al BNM din 11 aprilie 2016. Parlamentul l-a votat pe Sergiu Cioclea în funcția de șef al BNM cu 61 de voturi. Acesta urma să conducă instituția în următorii șapte ani, însă și-a anunțat demisia după aproape trei ani.

Reacția lui Andrian Candu la demisia Guvernatorului BNM

Prin intermediul unei postări pe Facebook, președintele Parlamentului i-a mulțumit lui Sergiu Cioclea pentru activitatea desfășurată la Banca Națională a Moldovei (BNM). Andrian Candu a enumerat realizării BNM din 2016 până în prezent, precizând că următorul Guvernator va corespunde standardelor impuse de Cioclea.

DOC/ Deputatul Țuțu: Acțiuni cu tentă electorală cu milioane de lei din bugetul de stat

În ultimele luni, deputatul democrat Constantin Țuțu anunță pe rețelele de socializare că a contribuit la reparația mai multor străzi din suburbiile Chișinăului. „Suburbiile capitalei ar trebui să fie o prioritate pentru cei care conduc Primăria Chișinău, nu să-și amintească de această centură de aur a orașului doar în timpul campaniei electorale, când au nevoie ca de aer de votul acestor cetățeni pentru a ajunge Primar”, declară Țuțu pe rețelele de socializare. Ce nu spune alesul poporului în declarațiile publice e că realizările cu care se laudă alesul poporului sunt făcute din banii cetățenilor. 

Instanța a prelungit mandatul de arestare pe numele medicului Vadim Scarlat

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis prelungirea mandatului de arestare pe numele medicului Vadim Scarlat, implicat în dosarul mitei pentru judecători. Instanța a decis să prelungească mandatul cu încă 25 de zile în penitenciarul nr.13. Judecătoria Chișinău a decis astăzi, 20 noiembrie, să prelungească cu încă 30 de zile mandatul de arestare și în cazul procurorei implicate în acest caz, Vera Chiranda. Medicul Vadim Scarlat este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. 

Asistență religioasă pentru angajații MAI. Ministerul a semnat un Acord de colaborare cu Mitropolia

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a semnat un Acord de colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. Potrivit unui comunicat de presă al MAI, documentul a fost semnat de către ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova și Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. La eveniment au mai participat: Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și Organele de Drept, preoți militari și conducători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

REPORTAJ/ Un orb în ochii R. Moldova

Olga nu a văzut niciodată prima sa jucărie, nu a văzut imaginile din cărţile cu poveşti, nu a văzut verdele semaforului, nu a văzut chipul bărbatului care i-a devenit soţ, nu a văzut zâmbetul copilului său, la fel cum nu a „văzut” susţinerea statutului şi nici mâncare timp de patru zile, cât a fost internată într-un spital. În schimb, Olga „vede” lipsa instituţiilor şcolare utilate şi dotate cu personal calificat, lipsa locurilor de muncă pentru nevăzători şi valoarea alocaţiei care nu acoperă coşul minim alimentar. Toate – într-un stat condus de un preşedinte care îşi pune semnătura pe Legi, fără a le citi cel puţin, dar şi de deputaţi care, văzători fiind, nu pot citi, chiar dacă sunt răsplătiţi cu salarii de zeci de mii de lei. De 36 de ani, Olga Parasca priveşte viaţa, deşi nu o vede. S-a născut oarbă, pe timpul URSS, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.