Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Marți, 23 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei,  cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

Cariera și dosarele de rezonanță gestionate de cele cinci judecătoare reținute în dosare de corupție

Trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc, judecătoare care a participat în ultimii ani la luarea unor decizii în dosare importante, Liubovi Brânză − soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, colega lor − Ludmila Ouș, dar și judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău sunt cele cinci magistrate reținute astăzi în dosarele penale anunțate de procurori, intentate la începutul lunii august, curent.

„Salarii bune pentru Moldova”- o nouă reformă marca PDM

Pe ultima sută de metri de mandat a actualului legislativ, în pragul alegerilor parlamentare, Partidul Democrat din Moldova (PDM) lansează un nou proiect – „Salarii bune pentru Moldova”. Anunțul a fost făcut astăzi, 23 octombrie, de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, de la tribuna PDM.

Consiliera lui Filip, despre cenzura de pe pagina de facebook a premierului

Consiliera premierului, Stela Nistor, susține că mesajele critice de pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip au fost șterse doar pe parcursul zilei de ieri, 22 octombrie, și că nu a mai existat un astfel de precedent, asta deși mai multe persoane au semnalat că au fost cenzurate pe pagina premierului. Totodată, Nistor susține că nu se acceptă categoric ca mesajele incomode sau critice să fie șterse, iar acest lucru nu se va mai repeta.

Cine este carabinierul care a împiedicat jurnaliștii ZdG și REL să filmeze la Adunarea PDM

Departamentul trupelor de carabinieri anunță că a deschis o anchetă internă pe marginea incidentului care a avut loc pe 21 octombrie, atunci când un carabinier a interzis reporterilor Ziarului de Gardă și Radio Europa Liberă să își exercite meseria.

VIDEO/ Gheorge Petic rămâne în arest: „Este o răfuială politică”

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocatului lui Gheorghe Petic împotriva mandatului de arest care a fost emis pe numele acestuia pe 15 octombrie curent. Gheorghe Petic a fost reținut pe 12 octombrie, fiind bănuit de viol. Liderul Partidului PPDA de la Ungheni neagă însă acuzațiile și susține că este victima unei înscenări politice.

Opinie critică a Comisiei de la Veneția pe marginea Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului în Moldova

La cererea ministrei Justiției, Victoria Iftodi, Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea Legii privind prevenirea și combaterea terorismului. În opiniai Comisiei, există mai multe aspecte ce necesită a fi modificat, astfel încât măsurile de combatere a terorismului să fie compatibile cu legislația internațională și europeană privind drepturile omului.

În Norvegia vor avea loc cele mai ample manevre ale NATO de la încheierea Războiului Rece

Reunind cele 29 de ţări membre ale NATO, cărora li se vor alătura Suedia şi Finlanda, exerciţiul impune prin amploarea mijloacelor utilizate. Cei 50 000 de soldaţi vor fi sprijiniţi de 10 000 de vehicule, 250 de avioane şi 60 de nave, inclusiv un portavion SUA.

VIDEO/ Pentru prima dată în istoria UE: Comisia a respins proiectul de buget al Italiei pentru 2019

„Astăzi, pentru prima dată, Comisia este obligată să solicite unei țări din zona euro să își revizuiască proiectul bugetului”, a declarat vicepreședintele Comisiei responsabil de stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, Valdis Dombrovskis, adăugând că „mingea este acum în curtea guvernului italian”.

Vă mulțumim că ne urmăriți!