Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinodul BOR a ales episcopi…

Sinodul BOR a ales episcopi pentru  Mitropolia Basarabiei

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ales joi, 24 mai 2018, doi episcopi pentru comunitățile Mitropoliei Basarabiei din R. Moldova. Arhimandritul Veniamin Goreanu a fost numit Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfințitul Antonie de Orhei va conduce Eparhia de Bălți.

Ierarhii întruniți în sinod la reședința patriarhală din România au făcut aceste alegeri „pentru a dezvolta și amplifica activitățile din Biserica Ortodoxă”, anunță Patriarhul Daniel al României.

Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cantemir, este continuatoare a Episcopiei Cetatea Albă-Ismail, înființată în anul 1923 în cadrul României Mari. A fost reactivată şi recunoscută  pe 14 noiembrie 2006 de autorităţile din R. Moldova.

Episcopia de Bălţi, cu sediul în oraşul Bălţi, este fosta Eparhie a Hotinului, înfiinţată la 8 martie 1923 în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată pe 14 septembrie 1992.

Episcopia de Bălți a fost recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în data de 17 decembrie 2004.

Mitropolia Basarabiei a fost desfiinţată de regimul sovietic în anul 1944.

În anul 1992, o delegaţie de clerici merge la Bucureşti pentru a cere Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane să primească noua Mitropolie a Basarabiei sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, aşa cum fusese după anul 1918.

Sfântul Sinod va răspunde acestei cereri, la 19 decembrie 1992, prin „Actul Patriarhal și Sinodal al Patriarhiei Române privind recunoaşterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi de stil vechi, cu reşedinţa în Chişinău”.