Silvia Radu, despre reforma Primăriei: „Există prea multă corupție și nu exclud că este generată de salariile foarte mici”

Organizarea structurală a Primăriei Chișinău este una nefuncțională, întreprinderile municipale sunt gestionate ineficient și înregistrază pierderi financiare, iar regulamentele de funcționare a direcțiilor generale nu au fost revizuite mai bine de zece ani. Sunt câteva dintre concluziile menționate într-un raport de audit privind eficiența organizării structurii care asistă primarul general în asigurarea activității sale, prezentat la 29 ianuarie în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Roman Vitiuc, şeful Direcţiei audit intern a declarat că în prezent există 18 subdiviziuni care asistă primarul general, iar fiecare dintre acestea are deficiențe la nivel organizator și funcțional, iar actele în baza cărora activează nu au fost revizuite de mai mulți ani, respectiv, fac trimitere la legi care deja au fost abrogate. Șeful Direcției audit intern susține că o problemă este și repartizarea disproporțională a sarcinilor. Carențele structurilor organizatorice generează probleme de comunicare și îndeplinire a sarcinilor, afirmă funcționarul.

În acest sens, Roman Vitiuc a declarat că au fost formulate mai multe recomandări de ordin structural pentru inițierea procesului de reorganizare instituțională.

Acesta a precizat că este nevoie de optimizări privind numărul de direcții și efectivul-limită de personal și excluderea funcțiilor care prin atribuțiile ce le revin se suprapun.

O altă problemă ține de gestiunea întrprinderilor municipale. Roman Vitiuc, şeful Direcţiei audit intern, afirmă că municipalitatea este fondator sau are cotă de participare la 95 de entități economice, 11 dintre acestea se află în proces de insolvabilitate.

Silvia Radu, primar interimar al capitalei, susține că circa 80% din aceste întrprinderi înregistrează pierderi și nu sunt eficiente în raport cu sarcinile ce le revin pentru prestarea de servicii cetățenilor. Aceasta a declarat că odată cu reformarea strcturii entității municipale, fiecare director de întreprindere va avea de realizat anumite obiective,  printre care reducerea cheltuielilor.

Oprimizarea, susține edilul interimar al Chișinăului, nu presupune neapărat că persoanele vor fi demise, deoarece în prezent există foarte multe locuri vacante. Silvia Radu s-a referit și la salarii, precizând că există angajați remunerați cu 1 200 de lei.

„Persoanele care sunt în funcții de demnitate publică trebuie să aibă salarii decente. Cunoaștem că există prea multă corupție în cadrul municpalității și nu exclud că este generată de salariile foarte mici”, a declarat Silvia Radu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Ha Ha. Este o batjocura. Doamna Radu, luati masina si adressa fiecarui functionar din Primarie si uitativa ce case au si ce masini conduc, atunci luatii la paduchit si lefile lor. Din ce surse ei isi permit asa Palate daca leafa nu le permite.

 2. Reporter

  cit de naivi sunt Moldovenii, voi ati vazut vreodata bogatii sa ajute saracii ???? poate doar la televizor und e spun de ong-uri fundatii cruci rosii, care de fapt sunt partasi la crime si finantatori ai terorismului…

 3. Reporter

  Reporter
  Azi at 15:53 (acum 0 secunde) – Reply

  DREPTUL LA REPLICĂ

  Mesajul de mai sus cu “naivitatea moldovenilor” și “bogați și săraci” postat cu numele meu ‘Reporter’ nu-mi aparține! Sunt sigur, că acest mesaj schizofrenic, ca și multe altele asemănătoare, aparține lui Popa Duhu – ivancelgroaznic – AliasGut
  -Iacob Rotschield.

  P.S. Rog europenește civilizat dl Modelator să nu permită în viitor postarea
  debilităților cu numele meu ‘Reporter’ la care țin enorm de mult!!! Moșneagul
  respectiv postează cu mai multe zeci de nume. De ce mai murdărește cu putoartea lui schizofrenică și numele meu curat? Nu vreau să fiu oarecum confundat cu schizofrenicul. O zi bună și fără schizofrenici!

  Your comment is awaiting moderation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *