Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șeful Poliției de Frontieră susține…

Șeful Poliției de Frontieră susține că unii ex-demnitari continuă să utilizeze pașapoarte diplomatice și solicită o reevaluare

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, anunță că a depistat faptul că de pașapoarte diplomatice beneficiază și foști demnitari. În context, acesta solicită Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice.

Vasiloi menționează că a constatat mai multe „neajunsuri” care îngreunează procesul de activitate în Punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni și a discutat „mai multe oportunităţi de optimizare” a activităţii în acest punct de trecere, „inclusiv noi proceduri standarde de operare în comun cu colegii noştri din Serviciul Vamal al R. Moldova.

„În timpul documentării cu activitatea colegilor, am depistat câţiva foşti deputaţi şi demnitari (nu voi da nume, protecția datelor cu caracter personal) care traversează frontiera de stat în baza paşapoartelor diplomatice pe culuarul destinat diplomaţilor. Despre acest fapt l-am informat pe secretarul de stat al MAI, dl George Balan şi am pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova”, a notat acesta pe pagina sa de Facebook.

În context, șeful Poliției de Frontieră face referire la câteva prevederi legislative:

  • în conformitate cu prevederile art.15 alin.(1) și (2) ale Legii nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a R. Moldova, autorizarea trecerii frontierei de stat constă în recunoaşterea legalităţii privind trecerea frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport, trecerea peste frontiera de stat a mărfurilor şi a altor bunuri, iar temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile prevăzute de legislaţia cu privire la ieşirea şi intrarea în R. Moldova, privind regimul străinilor în Republica Moldova, precum şi alte documente stabilite în actele normative;
  • conform art.7 alin.(1) lit.a) a Legii nr.283 din 28.12.2011 cu privire la Poliția de Frontieră, în exercitarea atribuţiilor care îi revin, Poliţia de Frontieră are dreptul să controleze documentele persoanelor şi ale mijloacelor de transport necesare pentru trecerea frontierei de stat şi să efectueze în ele însemnările de rigoare. Documentele nevalabile prezentate la control, precum şi cele care nu aparţin posesorului sunt ridicate;
  • adiţional, art.33 alin.(2) al Legii nr.273 din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte prevede că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută de art.31 sau art.32 sau din momentul în care persoana cade sub incidenţa art.31 sau art.32. Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei prevăzute de art.31 sau art.32 ori în momentul în care persoana nu mai cade sub incidenţa art.31 sau art.32.

„Am solicitat MAEIE, reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, în virtutea încheierii mandatului funcției. În acelaşi timp, vom lua toate măsurile necesare pentru a nu admite încălcarea legislaţiei în vigoare în domeniu”, a conchis Vasiloi.

Foto: realitatea.md