Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Secretarul general al Națiunilor Unite:…

Secretarul general al Națiunilor Unite: „Împreună cu persoanele cu dizabilităţi putem să mişcăm lumea înainte, fără să lăsăm vreo persoană în urmă”

discriminare.md

Secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon a transmis un mesaj cu ocazia zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi: „În acest an marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, după adoptarea Agendei ambiţioase pentru Dezvoltare Durabilă 2030. Acest plan global de acţiuni ne îndeamnă să „nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

Amintim că în acest an, cea de-a treia Conferinţă Mondială a ONU cu privire la Reducerea Riscurilor Dezastrelor a recunoscut rolul cheie pe care-l pot juca persoanele cu dizabilităţi în promovarea unei abordări universal mai accesibile în pregătirea şi răspunsul în situaţii de dezastre. Anul viitor, la Conferinţa ONU pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană Durabilă (HABITAT III) se va discuta noua agendă de dezvoltare urbană pentru a transforma oraşele noastre în unele incluzive, accesibile şi durabile. Vocile persoanelor cu dizabilităţi vor fi esenţiale în acest proces.

Privind înainte, trebuie să consolidăm politicile şi practicile de dezvoltare, pentru a asigura că accesibilitatea face parte din dezvoltarea incluzivă şi durabilă. Pentru aceasta, trebuie să cunoaştem bine provocările care stau în faţa tuturor persoanelor cu dizabilităţi – inclusiv prin date mai robuste, dezagregate – şi asigurând că persoanele cu dizabilităţi sunt abilitate să creeze şi să folosească oportunităţi. Împreună cu persoanele cu dizabilităţi putem să mişcăm lumea înainte, fără să lăsăm vreo persoană în urmă”, susține oficialul.