Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spun reprezentanții Procuraturii Generale…

Ce spun reprezentanții Procuraturii Generale la 3 săptămâni de la solicitarea privind extrădarea lui Plahotniuc din Turcia

Procuratura Generală nu a primit niciun răspuns din partea autorităților de la Ankara cu privire la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că instituția nu a recepționat niciun răspuns cu privire la solicitarea făcută de șeful Procuraturii, acum 3 săptămâni.

Cât privește informații despre o eventuală notificare privind recepționarea cererii de către autoritățile din Turcia și dacă a fost, atunci când, Vieru a cerut să facem o solicitare oficială de informații.

De menționat că, într-o notă informativă remisă de Procuratura Generală la 29 septembrie se anunța că instituția a primit confirmarea că ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, fostul liderul al Partidului Democrat din Moldova a intrat în Turcia pe 10 septembrie.

Instituția anunță că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat la 29 septembrie cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

PG anunță că solicitarea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate la 29 septembrie, de Procuratura Republicii Moldova despre intrarea lui Vladimir Plahotniuc pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde sursa citată scria că „s-ar afla până în prezent”, adică la 29 septembrie.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se anunță într-un comunicat al PG.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Americii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

Fostul lider al PDM, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curentconstata la 28 septembrie ZdG.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia.

Istoricul călătoriilor mai arată că, anterior, Plahotniuc a intrat pe teritoriul SUA la 15 iunie, ca urmare a schimbării puterii în țară.

Săptămâna trecută Procuratura Generală anunța că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.