Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Salubrizarea Cimitirului Evreiesc din Chișinău

Salubrizarea Cimitirului Evreiesc din Chișinău

La 3 aprilie, curent, începând cu ora 12:00, va avea loc acțiunea de salubrizare a Cimitirului Evreiesc din Chișinău. „Suntem deja la a treia edițir. Am făcut salubrizări în 2014 și în 2015 și toate au fost cu succes. Înțelegem foarte bine faptul, că nu putem schimba situația radical, organizând salubrizări. Este nevoie de mai mulți bani, mai mulți oameni și mai o atitudine mai serioasă.

Dar știm cu siguranța, că dacă nu vom face nimic – locul istoric va fi distrus de natură”, susțin organizatorii evenimentului.

Potrivit lor, de această dată Comunitatea Evreiescă din Moldova a promis să mobilizeze și elevii, care învață la liceele evreiești din Chișinău.

Amintim că în tim­pul celui de-al Doi­lea Răz­boi Mondial, par­tea de est a cimi­ti­ru­lui a fost dete­ri­o­rată con­si­de­ra­bil. În 1958, teri­to­riul a fost divi­zat în două părți, una din­tre care a fost ulte­rior trans­for­mată de auto­ri­tăţi într-o piaţă agri­colă. Spre 1960, par­tea de est a cimi­ti­ru­lui a fost dis­trusă total, pie­trele de mor­minte au fost zdro­bite și apoi folo­site la con­struc­ția gar­du­lui pen­tru par­tea rămasă din Cimi­ti­rul Evre­iesc, dar și pen­tru alte cimi­tire din Chi­și­nău, pre­cum și pen­tru pava­rea ale­i­lor din parc. Pe teri­to­riul, cân­dva ocu­pat de cimi­tir, a fost ame­na­jat Par­cul „Alu­ne­lul”, tere­nuri de tenis şi blo­curi loca­tive.