Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Să învingem SIDA împreună

Să învingem SIDA împreună

Ziua internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care mai este numită și Ziua Lumânărilor Aprinse, marcată anual în a treia duminică a lunii mai, servește drept campanie de mobilizare a comunității pentru sensibilizarea socială privind HIV și SIDA. Aceasta este o intervenție importantă pentru solidaritatea globală, care are intenţia să elimine bariere legate de stigmă și discriminare și să ofere speranță noilor generații.

 ”Să învingem SIDA împreună” este sloganul Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA pentru anul 2017, care este marcată pe 21 mai.

 “În ziua Lumânărilor Aprinse, sau de comemorare a persoanelor decedate de cauze legate de SIDA, facem apel la liderism asumat și la angajamentul guvernelor, comunităților și persoanelor să-și unească eforturile pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Toleranța, acceptarea, grija, suportul și respectul sunt valorile de bază care ne vor ghida în călătoria noastră comună de a învinge SIDA!”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în R. Moldova.

 Cu acest prilej, în R. Moldova sunt organizate evenimente de conștientizare și informare în majoritatea orașelor țării.

Pe data de 21 mai, la Chișinău, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” (Parcul Central Pușkin), de la ora 11:00 la 16:00, se va desfășura acțiunea ”Știu. Susțin. Mă alătur” în cadrul căreia fiecare doritor va putea face gratuit testul rapid la HIV, sifilis și hepatita C. Voluntarii vor distribui tuturor doritorilor materiale și produse ale campaniei.

La ora 21:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc o conferință de presă, la care vor participa reprezentații Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Justiției și Afacerilor Interne, ai UNAIDS Moldova și ai Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.

La ora 21:15 va începe flashmob-ul ”Lumina comemorării”: mii de oameni cu lumânări aprinse vor forma o panglică roșie – simbolul atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV.

 La nivel global, există 36,7 milioane de persoane care trăiesc cu HIV, dar numai în jur de 60% știu că sunt HIV pozitive și mai puțin de jumătate dintre acestea au acces la tratament antiretroviral.

 În Moldova, în anul 2016 au fost înregistrate 832 cazuri HIV. Numărul total de cazuri HIV înregistrate până la 31 decembrie 2016 constituie 11.043. Pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 246 decese printre persoanele HIV+, cumulativ 3137 persoane de la debutul epidemiei. La sfârșitul anului 2016 în 4491 persoane primeau tratament antiretroviral.