Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rudele victimelor incendiului de „La…

Rudele victimelor incendiului de „La Soacra” protestează la Primărie

Rudele victimelor incendiului de „La Soacra” au venit astăzi la Primărie pentru a cere să li să se facă dreptate. Aceștia cer ca toți cei care se fac vinovați de producerea incendiului să fie pedepsiți.

„Vrem ca toți cei care știu de ilegalitățile comise în local să fie trași la răspundere și demiși. Vom protesta până nu vă veți da demisia și cei responsabili nu vor fi trași la răspundere”, susțin protestatarii.

„Acolo doar două persoane lucrau legal, restul ilegal, de ce nu ați făcut niciun fel de control? De ce nimeni până acum nu a fost dat afară, inclusiv dvs, pentru că toate documentele ajung la dvs?”, se arată indignați cei care au avut de suferit în urma accidentului de la cafeneau „La Soacra” de pe teritoriul Pieței Centrale.

„Ministerele trebuiau să facă aceste controale, dar nu Primăria, care semnează doar actele întocmite corect”, a explicat edilul Capitalei.

Menționăm că pretorul sectorului Centru al capitalei, Oleg Poiată, a fost demis din funcţie în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău din 11 februarie, cu votul a 27 de consilieri. Totodată, şeful Direcţiei generale comerţ, Marcel Zambiţchi, şi directorul interimar de la ÎM „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan, au primit avertizare. Potrivit aleşilor locali, această decizie vine ca urmare a audierilor pe marginea deflagraţiei produse pe 9 ianuarie într-o cafenea din apropierea Pieţei Centrale.

În același timp, reprezentanții Primăriei municipiului Chişinău au declarat că aceste decizii sunt ilegale, deoarece Consiliul municipal Chişinău nu are competenţe de numire sau eliberare în funcţie a acestor funcţionari. „Conform legii, pretorii de sector, dar şi conducătorii întreprinderilor municipale sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către primarul general al municipiului Chişinău. Prin urmare, pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată, precum şi directorul interimar al ÎM „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan, îşi vor continua activitatea în funcţiile deţinute.

De asemenea, având în vedere că deciziile Consiliului au fost adoptate până la finalizarea anchetei de serviciu pe marginea incidentului produs la data de 9 ianuarie 2016, considerăm că deciziile respective ale CMC au caracter tendenţios”, au declarat atunci reprezentanții Primăriei.

Totodată, Primăria municipiului Chişinău urmează să-şi expună viziunea sa asupra accidentului de la cafeneaua „La Soacra” după finalizarea anchetei de serviciu, iniţiată de edilul capitalei Dorin Chirtoacă.

Amintim că, la 9 ianuarie, curent, la o cafenea de pe teritoriul Pieței Centrale s-a produs o explozie din cauza unei butelii de gaz utilizate necurespunzător. În urma accidentului au avut de suferit 13 persoane, 4 dintre care au decedat. Proprietarii cafenelei se află în prezent în arest preventiv.