Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rezultatele expertizei ANSA. Câte grăsimi…

Rezultatele expertizei ANSA. Câte grăsimi vegetale conțin unele produse lactate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că, în urma semnalelor din presă și de la consumatori privind neconformitățile depistate în unele produse lactate, au fost întreprinse „măsuri concrete de prevenire a comercializării produselor neconforme”.

ANSA nu face referire la rezultatele prezentate cu două săptămâni în urmă de către Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare privind calitatea produselor lactate ce pot fi găsite pe rafturile din magazinele din țară.

„În prima etapă au fost prelevate și examenate 126 de probe de la producători, importatori de produse lactate și din rețeaua comercială și supuse investigațiilor de laborator la Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară. În rezultatul testelor s-au depistat neconformități privind prezența grăsimelor vegetale la următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente – 21,75 % (grăsimi vegetale) și brânză proaspătă de vaci de 2 procente -14,93% (grăsimi vegetale). În laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă. În produsele lactate de la SA INCOMLAC în untul „Crestianscoe” conținutul de grăsimi vegetale constituie – 15,54%, în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert – 60,81%, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzică glazurată cu aromă de vanelie conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%. Printr-o dispoziție emisă de ANSA, operatorii menționați au fost avertizați privind retragerea imediată a produselor neconforme din rețeaua comercială”, anunță reprezentanții ANSA printr-un comunicat de presă.

La 15 februarie, inspectorii Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-au deplasat la două centre comerciale din muncipiu și în urma controlului efectuat au constatat că întreprinderea SA JLC nu și-a onorat obligațiunea de retragere din magazine a produselor neconforme, cerință stipulată și în Legea 78 din 18.04.2004 „Privind produsele alimentare” art.13,14. „Pentru aceste încălcări agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 12.000 de lei. Tot pe parcursul săptămânii curente Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat controlul oficial al întreprinderii de produse lactate din Bălți, – SA INCOMLAC. În urma verificărilor în secțiile de producere au fost depistate neconformități ce contravin cerințelor generale de igienă.
La fața locului s-a întocmit Actul de control și prescripție pentru înlăturarea neconformităților în termenii stabiliți.
La finele controlului s-a prelevat trei probe de produsele lactate, pentru investigare la conținutul de grăsimi vegetale.
În baza rapoartelor a fost întocmit proces verbal de contravenție cu o amendă de 15.000 de lei. Conform planului elaborat pentru prevenirea comercializării produselor neconforme, inspectorii ANSA vor verifica până la sfârșitul lunii martie toate întreprinderile de profil din țară. Concomitent, un grup de lucru din cadrul Agenției elaborează propuneri de modificare a legislației, pentru a exclude fenomenul producerii și comercializării produselor neconforme”, anunță ANSA.

Amintim că, la 5 februarie 2018, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, în cadrul unei ședințe operative,  că a fost aprobată o listă de acțiuni pentru verificarea produselor lactate. Această decizie a venit după ce, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a prezentat parametrii de calitate a produselor lactate ce pot fi găsite pe rafturile din magazinele din țară.

Potrivit investigației efectuate la comanda portalului de știri logos-press.md şi finanțată de Fundația Est-Europeană, din cele 126 de produse verificate de la 45 de companii autohtone şi străine, un sfert din ele conțin grăsimi vegetale care depășesc cu mult norma admisibilă de 5%.