(foto/video) Președintele Parlamentului vis-a-vis de „cușca” în care este ținută presa liberă

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost marcată astăzi la Chișinău printr-o acțiune de pichetare a Parlamentului de către jurnaliști și ONG-uri de media pentru a semnaliza problemele accesului la informație. În fața clădirii Legislativului a fost instalată o „cușcă” care semnifică locul presei libere din R. Moldova, iar participanții la acțiunea de protest au afișat mai multe mesaje, precum: „O presă liberă  o societate liberă”, „NU cenzurii!”, „NU controlului și manipulării informaționale”.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent,  a declarat că printre problemele care rămân nesoluționate se numără faptul că în R. Moldova mai persistă concentrarea mass-media, reporterii nu au acces la informația de interes public și chiar au fost înregistrate cazuri de hărțuire a acestora. Totodată, se impun modificări ale legislației media – în special, adoptarea amendamentelor la Legea privind accesul la informație și a noului Cod al Audiovizualului, care au fost votate doar în primă lectură.

„Prin acțiunea de astăzi am venit să le reamintim parlamentarilor că presa se confruntă cu anumite probleme, despre care noi vorbim de mai mulți ani și care ar trebui să fie soluționate odată și odată, astfel încât jurnaliștii să poată activa nestingherit și să avem presă liberă. Pentru că azi, din păcate, avem mai puțină presă independentă. În schimb, avem presă dependentă de finanțele politicienilor sau ale oamenilor de afaceri”, a menționat Nadine Gogu.

La discuții cu presa a ieșit președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a ascultat problemele enunțate de jurnaliști, printre care cea mai gravă problemă, cea referitor la accesul la informație.

„Aștept propunerile din partea organizațiilor media, chiar prezentarea cazurilor constatate de încălcări și, împreună cu colegii din comisiile parlamentare de profil, să vedem unde e necesar de intervenit pentru perfecționarea legislației”, le-a spus Andrian Candu jurnaliștilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *