Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Guvernului după ce Facebook…

Reacția Guvernului după ce Facebook a blocat mai multe conturi false gestionate inclusiv de angajații Executivului

Guvernul R. Moldova a publicat o reacție oficială după ce Facebook a anunțat că 168 de conturi, 28 de pagini de Facebook și 8 conturi de Instagram au fost blocate la începutul acestei săptămâni pentru că promovau știri false sau conținut neadecvat și erau, în unele cazuri, gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova.

Guvernul susține că salută inițiativa Facebook de a lupta cu știrile false. Cu referire la faptul că angajații Executivului ar gestiona conturi false, Guvernul susține că instituția are peste 200 de mii de angajați, respectiv, nu poate verifica activitatea lor pe conturile private de pe rețelele de socializare.

„Salutăm orice inițiativă de luptă cu fenomenul Fakenews, specific atât în spațiul occidental, dar cu precădere în zona Europei de Est. Pentru Moldova acesta se manifestă prin site-uri de propagandă, conturi false de Facebook, Odnoklassniki și alte rețele sociale, dar și prin știri false transmise de posturile de radio sau TV.

În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt plătiți peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor.

De aceea, în scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”, se menționează în comunicatul Guvernului.

Potrivit Facebook, unele dintre conturile care au fost blocate erau gestionate de persoane autentice, iar altele se ascundeau în spatele unor identități false, pentru a induce în eroare utilizatorii Facebook. „Având în vedere viitoarele alegeri din R. Moldova, ținem să informăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre dovezile pe care le deținem în prezent”, transmite Facebook.