Reacția GENDERDOC-M după ce preotul Melinti a renunțat public la diploma oferită de organizație

Organizația GENDERDOC-M afirmă că acceptă alegerea personală a preotului Maxim Melinti de a refuza diploma care i-a fost oferită pentru promovarea egalității. Replica organizației vine la scurt timp după ce Maxim Melinti a organizat pentru a doua oară o conferință de presă în care se pocăiește public. Astăzi, 1 august, acesta și-a cerut iertare de la Mitropolitul Vladimir și a declarat că nu va mai colabora cu organizația GENDERDOC-M „în contextul promovării păcatului”.

„În contextul ultimelor declarații făcute de Maxim Melinti și refuzul dumnealui a diplomei pe care organizația noastră i-a oferit-o pentru promovarea acceptării persoanelor LGBT, declarăm că noi înțelegem că acestea au fost făcute în urma unor presiuni și ne pare foarte rău că s-a ajuns aici, dar e vorba de o alegere personală pe care noi trebuie doar s-o acceptăm. În această situație, pentru noi este extrem de important să continuăm să oferim diplome de gratitudine aliaților și aliatelor noastre pentru curajul lor de a susține comunitatea LGBT din Moldova, în pofida la orice”, se arată în mesajul GENDERDOC-M, organizaţie neguvernamentală care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

Astăzi, 1 august, Maxim Melinti s-a pocăit public pentru a doua oară. Se întâmplă după ce anterior Mitropolia a menționat că afirmațiile preotului nu pot fi calificate drept pocăință.

La 19 iunie curent, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat printr-un decret, pe site-ul instituției, că preotul Maxim Melinti este oprit de a oficia slujbe bisericești. Decretul a fost emis la o lună, după ce organizația GENDERDOC-M l-a premiat pe preotul Melinti pentru promovarea egalității, inclusiv a persoanelor din comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali).

Ulterior, Maxim Melinti și-a cerut public iertare de la Mitropolitul Vladimir și a solicitat restabilirea dreptului de a sluji. Mitropolia însă nu a acceptat „pocăința publică”.

„Da dvs. considerați că a fost vreo pocăință publică? Poate dvs ați participat la conferința de presă, dar eu nu consider că asta a fost vreo pocăință publică. Citiți în dicționar și vedeți ce înseamnă pocăință publică”, a declarat la 4 iulie secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *