Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția fundației lui Plahotniuc

Reacția fundației lui Plahotniuc

Fundaţia lui Vlad Plahotniuc ”Edelweiss” confirmă că finanţează şi derulează campania socială ”Familii Ocrotite”. Campania vizează combaterea violenţei în familie, prin toate formele ei, prima etapă fiind dedicată combaterii violenţei împotriva copiilor. Fundaţia a lansat campania Familii Ocrotite în luna august, în dorinţa de a contribui la combaterea acestui fenomen tot mai îngrijorător din societatea noastră. Facem apel la toate organizaţiile care pot să ajute mai mult la eradicarea acestei probleme, să se implice activ”, se arată într-un comunicat emis presei de fundația  „Edelweiss”, ca reacție a unui alt comunicat, emis de mai multe ong-uri.

Astăzi, un grup de 25 ONG-uri active în dome­niul pro­tec­ției drep­tu­ri­lor omu­lui, impli­cit a drep­tu­ri­lor copi­lu­lui (inclu­siv mem­bri APSCF) și-au expri­mat pro­funda indig­nare faţă de cola­bo­ra­rea Minis­te­ru­lui Mun­cii, Pro­tec­ției Soci­ale și Fami­liei (MMPSF) cu fun­da­ția pri­vată Ede­lwe­iss în cadrul cam­pa­niei Fami­lii Ocro­tite, se men­țio­nează într-un comu­ni­cat de presă.

Con­form Decla­ra­ției pre­zen­tate astăzi, 15.09.2016 Minis­te­ru­lui Mun­cii, Pro­tec­ției Soci­ale și Fami­liei, Ofi­ci­u­lui Avo­ca­tu­lui Poporului/Avocatului Popo­ru­lui pen­tru Drep­tu­rile Copi­lu­lui, Can­ce­la­riei de Stat a Repu­bli­cii Mol­dova, Cam­pa­nia Fami­lii Ocro­tite pro­mo­vează Ser­vi­ciul public Tele­fo­nul Copi­lu­lui (116111), finan­țat din buge­tul de stat, ca fiind un ser­vi­ciu pri­vat al fun­da­ției res­pec­tive. MMPSF este pro­pri­e­ta­rul și admi­nis­tra­to­rul Tele­fo­nu­lui Copi­lu­lui, dar în comu­ni­ca­rea des­pre cam­pa­nie această insti­tu­ție nu apare. MMPSF a amâ­nat pro­mo­va­rea Tele­fo­nu­lui Copi­lu­lui în repe­tate rân­duri din cauza lip­sei resur­se­lor, ast­fel că Ser­vi­ciul a fost pro­mo­vat de către mai multe ONG-uri din dome­niul pro­tec­ției copi­lu­lui prin acti­vi­tă­ţile, mate­ri­a­lele și comu­ni­ca­rea lor pe seg­men­tul dat. Moda­li­ta­tea prin care este pre­zen­tat Tele­fo­nul Copi­lu­lui în această cam­pa­nie cre­ează ris­cul ca toți cei care au pro­mo­vat şi vor pro­mova în con­ti­nu­are acest Ser­vi­ciu public să fie aso­ci­ați cu fun­da­ția res­pec­tivă. Lipsa resur­se­lor finan­ci­are pro­prii nu poate fi motiv pen­tru exploa­ta­rea subiec­tu­lui de către orga­ni­za­ţii pri­vate, în cazul dat a fun­da­ţiei Ede­lwe­iss.

În ace­lași timp, sem­na­ta­rii Decla­ra­ției sus­țin că ale­ge­rea peri­oa­dei elec­to­rale pen­tru desfă­şu­ra­rea cam­pa­niei nu este deloc întâm­plă­toare. În acest sens, aso­ci­e­rea Tele­fo­nu­lui Copi­lu­lui cu ima­gi­nea fun­da­ției res­pec­tive, care este impli­cată poli­tic, este inad­mi­si­bilă, în detri­men­tul inte­re­su­lui supe­rior al copi­lu­lui și ridică sem­nale alar­mante des­pre poli­tica MMPSF pri­vind dezvol­ta­rea Ser­vi­ci­u­lui dat.

Sem­na­ta­rii sunt revol­taţi de nepro­fe­sio­na­lis­mul auto­ri­lor cam­pa­niei în abor­da­rea drep­tu­ri­lor copi­lu­lui. Noţiu­nile cu care ope­rează auto­rii cam­pa­niei sunt uti­li­zate ero­nat (vio­lența în fami­lie, abu­zul împo­triva copi­lu­lui, fami­lii pro­te­jate), ast­fel că mesa­jele trans­mise dis­to­r­sio­nează esența con­cep­te­lor care au stat la baza acțiu­ni­lor pre­vă­zute de pla­nu­rile de acțiuni și stra­te­gi­ile apro­bate de Guvern pe aceste dome­nii şi con­fuză publi­cul. În acest sens, sunt sfi­date efor­tu­rile între­prinse în dome­niu de auto­ri­tă­ţile sta­tu­lui și soci­e­ta­tea civilă în ulti­mii 20 de ani. Este inad­mi­si­bil ca o insti­tu­ţie de stat, cu man­dat în dome­niul pro­te­cţiei copi­lu­lui, să admită impli­ca­rea în ast­fel de cam­pa­nii şi pune la îndo­ială capa­ci­ta­tea MMPSF de a inte­gra inte­re­sul supe­rior al copi­lu­lui în acţiu­nile sale.

Orga­ni­za­ți­ile fac un apel către toate auto­ri­tă­țile, inclu­siv către cele cu com­pe­tențe în dome­niul pro­tec­ției copi­lu­lui și par­te­ne­rii de dezvol­tare să reac­țio­neze și să eva­lu­eze pro­pri­ile acțiuni din per­spec­tiva inte­re­su­lui supe­rior al copi­lu­lui. În mod spe­cial, aces­tea soli­cită:

–      MMPSF să retragă infor­ma­ţia des­pre Tele­fo­nul Copi­lu­lui din toate mate­ri­a­lele cam­pa­niei Fami­lii Ocro­tite şi să asi­gure ca pro­du­sele și conţi­nu­tul ori­că­ror cam­pa­nii care pro­mo­vează ser­vi­ci­ile publice să reflecte adec­vat prin­ci­pi­ile și drep­tu­rile copi­lu­lui;

–      Avo­ca­tu­lui Copi­lu­lui să ia o ati­tu­dine vizavi de modul în care o fun­da­ţie pri­vată folo­seşte ser­vi­ci­ile publice în inte­re­sul de auto-promovare; să moni­to­ri­zeze acțiu­nile auto­ri­tă­ți­lor din per­spec­tiva inte­re­su­lui supe­rior al copi­lu­lui;

–      Can­ce­la­riei de Stat să se auto­se­si­zeze și să comu­nice cu auto­ri­tă­țile res­pon­sa­bile pen­tru a nu admite uti­li­za­rea ser­vi­ci­i­lor publice în inte­re­sul fun­da­ți­i­lor pri­vate; să moni­to­ri­zeze cola­bo­ra­rea între MMPSF și fun­da­ția res­pec­tivă, inclu­siv aspec­tele legale ale aces­tei cola­bo­rări în cadrul cam­pa­niei Fami­lii Ocro­tite.