Războiul și sărăcia cauzează trafic și exploatare

Astăzi, 6 iulie, la Viena a început cea de-a 15 conferinţă a Alianţei pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane.

Reprezentanţi ai tuturor celor 57 de state membre ale OSCE discută tendinţele şi provocările fenomenului traficului şi al exploatării umane în perioada unor conflicte militare în zonă şi a unor valuri de migraţie cauzate de crize economice şi de securitate.

Lamberto Zannier, secretar General al OSCE, a declarat la deschiderea evenimentului că migraţia cauzată de conflicte şi sărăcie creează premize pentru acţiuni ilegale care duc la cazuri de trafic de fiinţe umane, făcând referinţă în mod special la zona de război din Ucraina. În luna mai, reprezentantul special al OSCE a vizitat zona de est a Ucrainei, inclusiv oraşele Hrakiv şi Dnepropetrovsk, monitorizând situația victimelor din aceste localități.

Datele UNCHR arată că, recent, peste un milion de oameni au fost strămutaţi din zona de război din Ucraina. În acest context, oamenii care şi-au pierdut locuinţa şi locul de muncă, pot ajunge cu uşurinţă în mâinile traficanţilor de persoane.

Madina Jarbussinova, reprezentanta specială a OSCE şi coordonatoare pentru combaterea traficului de fiinţe umane, s-a referit la riscurile care survin pentru persoanele care migrează forţat din zonele de conflict și a solicitat reprezentanţilor statelor participante la conferinţă să ţină cont de crearea mai multor oportunităţi pentru persoanele migrante, ca să evite riscurile.

La moment, pe glob sunt peste un miliard de persoane migrante, o parte dintre ei ajungând marfă în mâinile traficanţilor, care menţin un business ilegal ce le aduce profituri de milioane.

„Migranţii ilegali sunt extrem de vulnerabili, la fiecare etapă a călătoriei lor ei pot deveni victime ale violenţei şi exploatării. Comunitatea internaţională trebuie să găsească soluţii pentru aceste probleme”, a remarcat Iurii Fedotov, director executiv al oficiului ONU pentru droguri şi crime, specificând că Alianţa Anti-Trafic a OSCE, adunând împreună reprezentanţi ai guvernelor, ai societăţii civile şi mediului academic, poate coopera pentru elaborarea unor măsuri adecvate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *