Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rata de promovare a examenului…

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat a crescut cu peste 10% față de anul trecut

„Am constatat o schimbare de atitudine în modul de desfășurare a sesiunii de Bacalaureat din anul curent. Numărul candidaților care au încercat să facă uz de fraudă a fost mult mai mic decât în anii precedenți. Drept urmare, au fost eliminați pentru fraudă 59 de candidați în comparație cu 161 în 2014”, a declarat Maia Sandu, ministra Educației, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrei, în ultimii doi ani, s-a produs o schimbare majoră de comportament în rândul absolvenților de liceu. „Această primă victorie are o semnificație deosebită mai ales pentru că a fost obținută într-o societate în care valori precum onestitatea și corectitudinea nu sunt suficient apreciate și promovate. Asumarea unor astfel de valori de către tineri transmite un mesaj clar atât clasei politice, cât și societății în ansamblu. Astfel, în pofida situației descurajante la nivel politic și economic, am certitudinea că schimbarea spre bine este posibilă în această țară și că ea poate veni de la generațiile tinere cu condiția ca noi, adulții, să nu le împiedicăm dezvoltarea. Îi putem încuraja pe tineri să creadă în ei înșiși, să participe la crearea unei societăți cu adevărat democratice și să producă mult dorita transformare, dacă vom renunța la populism ieftin și vom evita să facem lucruri care să le compromită viitorul”, a subliniat Maia Sandu.

„Mă bucur să anunț că în anul curent avem o rată mai înaltă de promovare în comparație cu anul precedent. Astfel, după sesiunea de bază, rata de promovare constituie 54,14% față de 44% în 2014. Această creștere însemnată demonstrează că reformele inițiate asigură o performanță autentică și că rezultatele reprezintă o realizare meritată a elevilor care au depus eforturi și au fost apreciați corect.

La această etapă, sunt 3 absolvenți care au luat nota 10 la toate disciplinele. Alți 149 au nota medie mai mare sau egală cu 9. În același timp, 18,58% dintre candidați au nota medie mai mare sau egală cu 7”, a spus ministra Educației.

Totodată, Maia Sandu a declarat că, pe lângă instituțiile care au organizat corect examenele, au fost și dintre cele în care organizatorii testărilor au utilizat, în continuare, vechile practici defectuoase. Această situație a nemulțumit mulți elevi, care au condamnat trișatul și copiatul și au sesizat neregulile.

Menționăm că la examenele din acest an au fost admiși 25.952 de elevi. În total, în cadrul sesiunii de BAC 2015 au fost scrise 83.734 de teste. La evaluarea lucrărilor au participat 660 de profesori. Rezultatele examenelor au putut fi aflate pe data de 27 iunie curent, iar elevii care nu au fost de acord cu evaluarea au avut posibilitatea să depună contestații pentru reverificarea testelor în perioada 27-29 iunie. După încheierea procedurii de contestații, cei care nu au reușit să obțină o notă de trecere se pot înscrie pentru sesiunea suplimentară ce se va desfășura în perioada 16-23 iulie. Experiența anilor precedenți arată că, după aceste două exerciții, rata de promovare crește.