Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raportul auditului de performanță privind…

Raportul auditului de performanță privind sistemul de pensii în R. Moldova

Mircea Buga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), a participat pe data de 27 octombrie, la prezentarea Raportului auditului de performanță privind sistemul de pensii în R. Moldova.

Raportul conține analiza complexă a sistemului de pensionare din R. Moldova, precum și recomandări în vederea sustenabilității sistemului de pensii și eficienței cadrului legislativ și normativ.

Totodată, prin efectuarea auditului s-a constatat deficienţe în legătură cu funcționalitatea și eficiența procesului de stabilire a pensiilor militarilor, de exemplu: tratarea neuniformă a normelor legale, lipsa unui audit intern sau a unei evidențe exhaustive prin intermediul unui sistem informațional performant. În acest sens, recomandările Curţii de Conturi rezidă în consolidarea capacităților instituționale ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării responsabile de acordarea pensiilor. Astfel, este necesar instituirea unei singure instituții responsabile de stabilirea și achitarea pensiilor categoriilor menționate.

Menționăm că „Casa Națională de Asigurări Sociale” deţine 97% din sistemul informaţional referitor la asigurările sociale din R. Moldova, iar MMPSF recomandă preluarea acestor atribuții de la Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, prin ajustarea corespunzătoare a sistemului informațional CNAS în acest sens.