Raport: Peste 1,8 milioane de persoane din Europa sunt supuse probațiunii. Cum arată datele în R. Moldova

Numărul persoanelor din Europa care fac obiectul sancțiunilor și măsurilor comunitare (denumite în mod obișnuit drept alternative ale închisorii), sub supravegherea agențiilor de probațiune, este în creștere. Cel puțin așa arată datele sondajului anual SPACE II al Consiliului Europei, care mai subliniază că numărul deținuților în penitenciare este în scădere.

Datele raportului arată că cea mai mare rată a probațiunii este înregistrată în Turcia (471 de persoane la 100 de mii de locuitori), Belgia (426), Scoția (411), Lituania (392), Rusia (350), România (343), Letonia (333), Estonia (331), R.Moldova (321) și UK (317).

Potrivit celor 23 de agenții de probațiune care au furnizat informații despre tipurile de infracțiuni săvârșite de persoanele aflate sub probațiuni, 26% dintre aceștia au săvârșit infracțiuni împotriva persoanelor, 26% contra unor proprietăți, 16% sunt vizați în infracțiuni ce implică drogurile și alte 16% au fost implicați în traficul de persoane.

La capitolul infracțiunilor săvârșite de persoanele aflate în probațiune, cea mai ridicată rată a infracțiunilor rutiere este înregistrată în R. Moldova (43,5%), care este urmată de România (40,9%), Italia (32,6%) și Belgia (30%)

La 31 ianuarie 2018, în Europa erau 1 819 357 de persoane, aflate sub supravegherea a 41 de agenții de probațiune, iar în R. Moldova acest număr ajunge la peste 11 mii de persoane.

În R. Moldova, în anul 2008, a fost adoptată Legea cu privire la probaţiune. Activitatea de probaţiune consta în aplicare pedepsele penale non-privative de libertate şi exercitarea probaţiunii cu persoanele liberate de pedeapsa penală. După patru ani de activitate, sistemul de probațiune al Republicii Moldova a fost supus unei reorganizări. Astfel, din 10 septembrie 2010 este creat Oficiul Central de probațiune pe lângă Departamentul Instituțiilor Penitenciare. La nivel național, actualmente, activează 42 de Birouri de probaţiune subordonate Oficiului Central de probaţiune.

Foto: 2mnews.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *