Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport ONU: Peste un milion…

Raport ONU: Peste un milion de specii de pe pământ sunt pe cale de dispariție din cauza oamenilor

Din cauza exploatării excesive a resurselor naturale, a schimbărilor climatice, a poluării și reducerii habitatului, peste 40% dintre amfibieni, 33% dintre recifurile de corali și peste o treime din totalul mamiferelor marine sunt pe cale de dispariție. Datele se conțin în raportul despre bidioversitate întocmit pe parcursul a trei ani de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit raportului, trei sferturi din mediul înconjurător al Pământului și aproximativ 66% din mediul marin au fost modificate semnificativ prin acțiunea umană. În medie, aceste tendințe au fost mai puțin severe sau evitate în zonele deținute sau gestionate de popoarele indigene și de comunitățile locale.

Valoarea producției agricole a crescut cu aproximativ 300% din 1970, recolta de lemn brut a crescut cu 45%, iar în prezent, în lume, se extrag anual aproximativ 60 de miliarde de tone de resurse regenerabile și neregenerabile – o sumă care a aproape s-a dublat din 1980.

independentaustralia.net

Datele mai arată că degradarea solului a redus productivitatea întregii suprafețe a pământului cu 23%, iar o parte din producția agricolă anuală a lumii, cu o valoare de piață de până la 577 miliarde USD, se confruntă cu riscul de pierdere a polenizatorului, iar un număr estimat de 100-300 de milioane de oameni sunt expuși riscului de inundații.

independentaustralia.net

Totodată, poluarea aerului a crescut de zece ori din 1980. Aproximativ 300-400 milioane de tone de metale grele, solvenți, nămol toxic și alte deșeuri provenind din fabrici industriale sunt aruncate în fiecare an, în apele lumii. De asemenea, îngrășămintele care nimenresc în ecosistemele de coastă au produs peste 400 de „zone moarte” în oceane, ceea ce reprezintă aproximativ 245 000 km2, o suprafață mai mare decât cea a Marii Britanii.

Foto: europa.eu

Platforma Interguvernamentală Ştiinţifică si Politică privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice (IPBES) s-a reunit în perioada 29 aprilie – 4 mai la Paris pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor după aproape 15 ani.

Raportul vine la șase luni după ce Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că lumea are la dispoziție mai puțin de 12 ani pentru a evita încălzirea globală.

foto: la-croix.com