Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport despre alegerile din R.…

Raport despre alegerile din R. Moldova: Campania electorală este lipsită de condiții egale pentru toți candidații

Chiar dacă din punct de vedere tehnic alegerile din R. Moldova sunt bine organizate, contextul mai larg al campaniei electorale este caracterizat de lipsa condițiilor egale pentru toți candidații. Aceasta este concluzia formulată de misiunea de observare a Congresului Autorităților Publice Locale, care a monitorizat alegerile locale din 20 mai.

În cadrul celei de-a 35-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), care are loc la Strasbourg, a fost prezentat un raport de informare privind alegerile din șapte localități din R. Moldova. Raportul include pe lângă observațiile delegației de monitorizare și recomandări specifice pentru îmbunătățirea contextului electoral.

Concluziile Comitetului de monitorizare a alegerilor locale din R. Moldova:

Observatorii CALRCE precizează că alegerile locale din R. Moldova au fost bine pregătite și administrate de un personal experimentat. Numărătoarea voturilor a fost eficientă, însă au fost observate tensiuni în unele secții de votare, dar și unele nereguli izolate, cum ar fi sigilarea incorectă a urnelor de vot.

Cu toate acestea, Comitetul de monitorizare menționează că alegerile au fost caracterizate de lipsa condițiilor egale pentru toți candidații. Delegația CALRCE a fost informată despre cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, plângeri privind încălcarea finanțării campaniilor electorale, dar și lipsa unui acces echitabil a candidaților la instituțiile mass-media.

În acest context, pentru consolidarea proceselor electorale în R. Moldova, CALRCE a formulat următoarele recomandări:

  • Pentru a îmbunătăți exactitate listelor electorale și pentru a asigura reprezentarea echitabilă a comunităților locale în alegerile locale, sunt necesare clarificări suplimentare privind distincția dintre domiciliu și reședința temporară, precum și dreptul de a vota a alegătorilor din străinătate;
  • Pentru o reprezentare corectă a populației locale, trebuie luată în considerare introducerea condiției ca un candidată să aibă reședința în localitatea în care vrea să candideze;
  • Utilizarea echipamentelor video în secțiile de votare ar trebui să fie mai bine reglementată pentru a evita intimidarea alegătorilor, în special de către observatorii partidelor politice.

„Cu câteva luni înainte de alegeri, în adresa Congresului au fost raportate mai multe cazuri de presiune exercitată asupra aleșilor locali din R. Moldova. Această presiune este exercitată prin proceduri și amenințări în instanță, în special pentru membrii opoziției, determinându-i să-și schimbe apartenența politică. O astfel de situație a influențat negativ mediul de campanie pentru alegerile locale din 20 mai 2018”, se menționează în raportul Comitetului de monitorizare a alegerilor.

CALRCE mai precizează că invalidarea alegerilor locale pentru Primăria Chișinău ridică semne de întrebare cu privire la transparența și proporționalitatea deciziilor luate de instanțele de judecată.

„Anturajul politic din R. Moldova este caracterizat de lipsa de încredere a populației în instituțiile statului, în special în sistemul judiciar și în partidele politice. Prezența scăzută a populației la alegerile locale din 20 mai este un semn al oboselii politice crescânde a populației și un semn alarmant pentru reprezentanții aleși la toate nivelurile Guvernului”, concluzionează CALRCE.

În perioada 6-8 noiembrie, la Strasbourg are loc cea de-a 35-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Congresul va adopta câteva rapoarte privind conflictele de interese la nivel local și regional, transparența și guvernarea deschisă, precum și revizuirea Codului de conduită pentru cei implicați în guvernarea locală și regională.