Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport al Comisiei Europene despre…

Raport al Comisiei Europene despre regimul liberalizat de vize pentru R. Moldova: Există îngrijorări privind influența politică asupra luptei împotriva corupției și spălării banilor

Un raport al Comisiei Europene despre regimul liberalizat de vize  vine cu recomandări pentru R. Moldova privind îndeplinirea indicatorilor de liberalizare a vizelor. Astfel, în raport se menționează că realizarea măsurilor anticorupție și de combatere a spălării banilor ar putea fi pusă în pericol dacă nu se iau măsuri imediate pentru a asigura o implementare continuă și durabilă. 

„(…) R. Moldova a adoptat legi pentru consolidarea cadrului instituțional pentru combaterea corupției (în special, a corupției la nivel înalt) și spălarea banilor. Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestora rămas grav rămas în urmă. Există îngrijorări privind influența politică asupra luptei împotriva corupției și spălării banilor. Încercările de a submina cadrul anticorupție (cum ar fi așa-numita „lege de liberalizare a capitalului” și așa-numitul „pachet de afaceri” vizând, printre altele, schimbarea structurii instituționale a organismelor anticorupție) au un efect negativ asupra credibilității voinței politice de combatere a corupției. În timp ce, în ultimul raport de liberalizare a vizelor s-a prevăzut înființarea unui birou de recuperare a activelor, biroul a fost înființat abia în 2017, iar domeniul său de aplicare rămâne în prezent limitat la cazuri de corupție și spălare de bani. Întârzierile în punerea în aplicare a Legii privind Autoritatea Națională de Integritate au condus la stagnarea verificării declarațiilor de avere și a conflictelor de interese începând cu august 2016. Progresul legislației împotriva spălării banilor (pentru alinierea la cea de-a patra directivă a UE privind spălarea banilor) stagnează”, se spune în raport.

În partea ce vizează R. Moldova, în același document se recomandă: accelerarea luptei împotriva crimei organizate prin adoptarea unei noi legislații împotriva spălării banilor, asigurarea independenței și eficienței depline a instituțiilor de specialitate anticorupție, intensificarea eforturilor pentru a construi un precedent în lupta împotriva corupției la nivel înalt, intesificarea campaniilor de informare orientate spre clarificarea drepturilor și obligațiilor care decurg din călătoriile fără vize.