Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va decide până…

R. Moldova va decide până în martie 2020 dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă

Eurodeputaţii au votat ieri, 26 martie, pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Republica Moldova urmează să adopte aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană. Astfel, pentru a decide dacă țara noastră rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă, Ministerul Economiei și Infrastructurii va organiza consultări publice, iar decizia finală va fi luată până în martie 2020.

Un număr de 410 de eurodeputaţi au votat pro, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut. Conform proiectului de rezoluție, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Totodată, ţările care preferă să rămână la ora standard (de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii ne-a comunicat că în cele ce urmează, pe platforma Ministerului vor fi organizate consultări în scopul înaintării propunerilor de a legifera pe teritoriul țării a „orei de vară” sau a „orei de iarnă”. Republica Moldova va lua decizia finală în acest sens până în martie 2020.

Trecerea la ora de vară în R. Moldova se va face în acest weekend, în noaptea de 30 spre 31 martie. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a R. Moldova şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).