Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va avea patru…

R. Moldova va avea patru ambasade noi. În ce țări vor fi deschise misiunile diplomatice

Foto: indiafilings.com

R. Moldova își va deschise misiuni diplomatice în Ghana, Argentina, Irlanda și India. O serie de hotârări de Guvern în acest sens au fost aprobate de cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de astăzi, 17 octombrie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, deschiderea unei ambasade în Ghana va crea condiții propice pentru asigurarea prezenței diplomative a țării noastre pe continentul african, fapt ce ar permite dezvoltarea relațiilor cu un șir de state din zona respectivă. Ambasada ar urma să fie înființată la Accra, iar bugetul anual necesar pentru deschiderea acestei misiuni ar constitui, la etapa inițială, 9,4 milioane lei.

Cu privire la deschiderea ambasadei în Argentina, Ministerul de Externe precizează că se constată un vast potențial de cooperare pe diverse domenii, luând în considerație rolul ascendent al statului respectiv pe plan regional și internațional. Bugetul anual necesar pentru deschiderea misiunii diplomatice de la Buenos Aires ar constitui la etapa inițială 9,8 milioane lei.

Spre deosebire de celelalte două misiuni, motivarea deschiderei unei ambasade în Irlanda este determinată de faptul că în această țară este prezent un număr mare de moldoveni. Bugetul anual necesar pentru deschiderea ambasadei de la Dublin va constitui inițiat 8,7 milioane de lei.

Pentru asigurarea prezenței diplomatice mai extinse a țării noastre în regiunea Asiei de Sud și Sud-Est, R. Moldova va avea și o ambasadă în India, care va fi deschisă la New Delhi și va costa 9,1 milioane de lei.

În prezent, Republica Moldova are 33 de misiuni diplomatice şi birouri consulare peste hotare.

Foto: indiafilings.com