Protest la Ambasada Rusiei: „Este timpul ca Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova”

Astăzi, la 2 martie, începând cu ora 14:00, are loc un protest în fața ambasadei Rusiei de la Chișinău.

„Ziua nu este aleasă întâmplător. Pe 2 martie 1992 a început conflictul militar din Transnistria unde Rusia și-a dislocat trupe și nu le-a mai retras. Scopul protestului este de a îi readuce aminte Rusiei că ar fi timpul să își retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova”, susțin organizatorii protestului.

Au trecut deja 26 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Cu toate acestea, relația dintre cele două „maluri ale Nistrului” nu s-a îmbunătățit. Mai mulți analiști și politicienii sunsțin că principală cauză de nesoluționare a conflictului transnistrean este „corupția, iresponsabilitatea și incompetența clasei politice din R. Moldova, care nu este capabilă și nu dorește să ajungă la un consens asupra principiilor de bază care urmează să stea la temelia statului moldovenesc și nu este în stare să exprime o voință comună de rezistență la tentativele guvernanților de la Moscova de a menține regimul separatist din stânga Nistrului”.

Amintim că 2 martie 1992 este considerată, oficial, ziua în care a început conflictul militar, deși primele ciocniri au avut loc la sfârșitul anului 1991. În noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști. Posturile de gardiști și milițieni ale regimului separatist de la Tiraspol erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse.

Foto simbol


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *