Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promo-LEX: „Sistemul medical este insuficient…

Promo-LEX: „Sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților”

Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din R. Moldova. Declarația a fost făcută de către Dumitru Sliusarenco, juristul Promo-LEX, în cadrul unei ședințe a Clubului de discuții organizată de Asociația Promo-LEX cu tema „Asigurarea drepturilor femeilor în perioada sarcinii și calitatea asistenței medicale”.

„Este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de către investigațiile comisiei Ministerului Sănătății, aduse la cunoștință publicului la data de 9 ianuarie 2018. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație, timp de aproape 3 săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare”, susțin reprezentanții Promo-LEX, făcând referire la cazul tinerii din Anenii Noi care a fost lăsată să avorteze singură în veceul Institutului Mamei și Copilului.

Asociația Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a avortat singură într-un veceu al Institutului Mamei și Copilului, „pentru că i-au fost încălcate drepturile fundamentale. După mărturiile făcute de ea, la adresa Ecaterinei au fost trimise mai multe acuzații”, a declarat Sliusarenco.

Totodată, acesta a citit o declarație făcută de Ecaterina, care nu s-a prezentat la ședință din cauza stării de sănătate precare. „Am fost înțeleasă de unii, dar și acuzată de alții că aș fi fost plătită să zic asta sau că exagerez. Deși Ministerul Sănătății a realizat o investigație, totuși multe lucruri nu s-au spus… Înțeleg că nu toți medicii sunt răi și indiferenți. Sunt nedumerită și revoltată cum sunt tratate femeile în așa stare cum eram eu. Când ni se spune că de fapt nașterea copilului nostru este un proces fiziologic de defecație. Pentru mine era nașterea copilului pe care îl așteptam”, spune tânăra.

„Suntem într-un stat de drept și drepturile omului trebuie să prevaleze”, spune Sliusarenco. „Cazul ei ne arată multe probleme de sistem. În urma investigațiilor noastre am depistat o serie de încălcări cum ar fi: atitudine neglijentă din partea personalului medical. Practic, nu a fost supravegheată de medici. În perioada în care se afla la Institutul Mamei și Copilului, s-au făcut vizite formale: la schimbarea turei și dimineața când se măsoară tensiunea. În salon a fost vizitată o singură dată de ginecolog, după avort. Ecaterina s-a plâns de sângerare puternică, iar sora medicală a refuzat să cheme medicul. După trei ore de la avort i s-a spus să plece acasă, deși ea continua să se simtă rău”, subliniază juristul. „Am fost externată pe 14 decembrie, deși în documente au scris că am fost externată pe data de 15 decembrie”, susține tânăra.

În urma mărturiilor făcute de tânără, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise pe 12 ianuarie curent, către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2015, 80% din respondenți au declarat că dreptul la sănătate este cel mai des încălcat.

Detalii găsiți aici: Mărturiile tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului: „M-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”
Tânăra care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului a depus o plângere la Procuratura Generală
Concluziile anchetei interne pe marginea cazului tinerei care a avortat singură în veceu la IMC: „Întâmplător” s-a admis ca pacienta să-și procure singură medicamentele pentru avort
Reacția tinerei care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului la concluziile anchetei: Sora medicală știa că acuș nasc, că eram plină de sânge
(DOC) Declarația comună și istoriile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova au fost transmise astăzi către mai multe instituții publice
Secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale despre petiția celor 98 de femei: Ministerul şi Guvernul NU va acţiona în bază de petiţii