Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Programul partidelor de 9 mai:…

Programul partidelor de 9 mai: marșuri, mâncare ostășească și concerte

Unii vor marca sfârșitul celui de-al doilea război mondial, iar alții „Sărbătoarea Păcii și prosperității pentru Moldova”. Astfel, cu o ocazia zilei de 9 mai, partidele politice urmează să organizeze la Chișinău mai multe concerte, marșuri și prânzuri ostășești. Deși această zi nu are o conotație politică, partidele vor sărbători separat, pe străzi diferite, cu concerte proprii și culori specifice formațiunii pe care o reprezintă.

La fel ca și în anii precedenți, partidele politice au făcut publică agenda evenimentelor pe care urmează să le organizeze pe 9 mai. În timp ce unii declară răspicat că vor sărbătorii „Ziua Victoriei” sau „Ziua Europei”, alții vor marca „Sărbătoarea Păcii”.

Partidul Socialiștilor, la fel ca și în anii precedenți, anunță despre organizarea unui marș cu depuneri de flori la Memorialul Gloriei Militare „Eternitate”.

Totodată, sub egida președintelui Igor Dodon, începând cu ora 19.00, în PMAN va fi organizat un concert festiv, care se va încheia cu focuri de artficii. Pe scenă va urca interpreta rusă Valeria, dar și artiști din R. Moldova: Nelly Ciobanu, Olia Tira, Natalia Gordienco, formațiile „DoReDos” și „SunStroke Project”.

Dacă anterior declara că sărborește și „Ziua Victoriei”, dar și „Ziua Europei”, în acest an Partidul Democrat susține că va marca „Sărbătoarea Păcii și prosperității pentru Moldova”. Democrații vor organiza și ei un program festiv cu muzică, dansuri și paradă. La fel ca și anul trecut, democrații vor improviza o nouă cantină în centrul Capitalei, unde vor servi cetățenilor mâncare ostășească.

Un marș al victoriei va organiza și Partidul „Șor”, doar că marșul lor nu va începe din același punct cu cel al PSRM. La fel ca și celelalte formațiuni politice, și partidul condus de Ilan Șor va organiza un concert cu ocazia „Zilei Victoriei”. La eveniment urmează să participe ansamblul „Лейся песня”, dar și interpreții Metodie Bujor și Igor Himici.

Tot la 9 mai, Partidul Liberal urmează să organize în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt o manifestație consacrată Zilei Europei.

Blocul Politic ACUM anunță o manifestație prilejuită Zilei Europei, care va avea loc pe 9 mai, ora 10:00, în fața Parlamentului. După manifestație, reprezentanții Blocului ACUM vor distribui materiale informaționale despre Uniunea Europeană pe străzile capitalei.

În fiecare an, de Ziua Europei statele-membre sărbătoresc pacea și unitatea. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman.

Tot la 9 mai, 1945, după şase ani de lupte care au luat viaţa a circa 70 de milioane de oameni, a sfârşit cel mai ucigător război din istorie.