Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Procuratura Anticorupție, în contextul interceptărilor…

Procuratura Anticorupție, în contextul interceptărilor ilegale: Sunt bănuiți trei procurori și patru ofițeri de investigație

După noile dezvăluiri despre interceptările ilegale care ar fi avut loc în perioada guvernării PDM, Procuratura Anticorupție (PA) anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că în cadrul urmăririi penale au fost recunoscuți în calitate de bănuiți patru ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și trei procurori.

Totodată, PA menționează că, în cadrul cauzei penale membrii grupului de urmărire penală, au întreprins următoarele acțiuni:

  • audieri în calitate de martori – 12 persoane.
  • recunoscute și audiate în calitate de parte vătămată – 4 persoane.
  • ridicări de documente și obiecte – 3.
  • examinate documente și obiecte – 3.
  • inițiate investigații în ordinea art. 274 din Codul procedură penală în 4 procese penale.

Instituția precizează că urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie curent, de către procurorul general, în trei cauze penale, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost, ulterior, conexate într-o singură procedură.

PA efectuează urmărirea penală în baza art.177 alin.(1/1) și art.178 alin.(2) lit.lit.a), b) din Codul penal, pe faptele de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege (viața personală – care constituie secret personal și familial) fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu.

Infracțiunea prevăzută de art. 177 alin.(1/1) din Codul Penal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.

RISE Moldova a scris anterior că în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje de pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.