Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Problemele de mediu, în atenția…

Problemele de mediu, în atenția studenților de la USEM

Poluarea mediului, problemele de sănătate pe care aceasta le provoacă, dar și nepăsarea autorităților au fost temele unei discuții la care au participat peste 30 de studenți ai Universității de Studii Europene din Moldova (USEM), un tânăr jurnalist de la Tiraspol și Lilia Curchi, redactor-coordonator la Revista NATURA și directoare executivă la Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova.

Întâlnirea a început cu prezentarea unui material video despre mirosul insuportabil și problemele de sănătate cu care se confruntă locuitorii orașului Tiraspol din cauza concentrației mari de fenol (substanță chimică, n.r.) în aer. De mai multe luni tiraspolenii, dar și locuitorii din împrejurimi, se plâng de dureri de cap, arsuri în gât și tuse.

De vină ar fi administratorii unor uzine care nu investesc în procurarea filtrelor care să stopeze poluarea cu fenol.

Cu sprijinul IREX Europe în Moldova și al Asociaţiei Telejurnaliștilor Independenți (Reporter de Gardă), Vadim Barinov, jurnalist din stânga Nistrului, a discutat cu mai mulți specialiști, atât de la Tiraspol, cât și de la Chișinău, care au vorbit despre pericolul la care se expun zilnic locuitorii din regiunea orașului Tiraspol. Specialiștii spun că aerul poluat poate ajunge și la distanțe de 100 de km de la sursă, afectând orașul Tighina, dar și localități din raioanele Anenii Noi și Căușeni.

 

După ce au vizionat materialul video, studenții au discutat cu jurnalistul Vadim Barinov despre dificultățile pe care le-a întâmpinat acesta în timpul filmărilor, dar și despre lipsa de reacție a așa numitor autorități de la Tiraspol atunci când au fost contactate de către jurnalist.

La rândul ei, jurnalista de mediu Lilia Curchi le-a vorbit studenților de la USEM despre importanța problemelor de mediu, care de multe ori sunt trecute cu vederea, dar care ne afectează pe fiecare dintre noi.