Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primul caz de babesioză în…

Primul caz de babesioză în R. Moldova. Starea pacientei și măsurile de prevenție

Imagine-simbol

Pe teritoriul R. Moldova a fost înregistrat primul caz de babesioză (boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează marți, 15 februarie, că babesioza a fost confirmată la o femeie originară din Irlanda, cu reședința temporară în țara noastră.

Conform ANSP, femeia în vârstă de 38 de ani prezenta simptome precum febră, frisoane, slăbiciune generală, cefalee și dureri musculare. În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că, în luna ianuarie, aceasta s-a aflat timp de două săptămâni într-o țară africană. 

„În prezent, femeia beneficiază de tratament, starea ei fiind satisfăcătoare”, relatează ANSP.

Conform ANSP, baoala începe să se manifeste la câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul infectării, prin: febră, oboseală, frisoane, transpirație, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare.

Măsurile de prevenție includ:

  • evitarea expunerii la căpușe – aceste insecte se găsesc cel mai frecvent în zone cu vegetație abundentă, precum pădurile, zonele cu iarbă înaltă și tufișurile; dacă locuiți sau petreceți timp în astfel de zone, încercați să vă deplasați pe potecile bine amenajate și să evitați contactul cu vegetația deasă;
  • purtarea de haine care acoperă pielea și utilizarea unui repelent pentru căpușe – dacă totuși nu puteți evita zone precum cele descrise mai sus, asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte adecvată (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi) și că aplicați pe piele un repelent pentru insecte;
  • verificarea cu atenție a corpului după fiecare ieșire în aer liber – căpușele pot fi extrem de dificil de observat și este important să inspectați cu atenție scalpul, gâtul, axilele, zonele inghinale și în spatele genunchilor; nu ezitați să cereți ajutorul unei alte persoane pentru verificarea zonelor greu accesibile;
  • îndepărtarea corectă și rapidă a căpușelor – în cazul în care găsiți o căpușă pe corp, trebuie să o eliminați cât mai curând posibil; folosiți o pensetă cu vârf ascuțit pentru a apuca căpușa cât mai aproape de piele și trageți drept în sus; după eliminarea căpușei, dezinfectați zona mușcăturii cu alcool.

„Când reveniți dintr-o călătorie din zone tropicale și prezentați semne de boală, evitați tratamentele casnice și adresați-vă la medic!”, recomandă ANSP.