Primăria Chişinău a sesizat Procuratura Generală privind gunoiștea neautorizată de la periferia oraşului

Primăria mun. Chișinău a sesizat Procuratura Generală a R. Moldova privind activitatea ilegală a gunoiştii de pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni, de la periferia capitalei, în apropierea albiei râului Bâc.

În demersul semnat de primarul general interimar, Ruslan Codreanu, se menţionează că „anumite persoane fizice/juridice gestionează depozitul pentru deşeuri din construcţii şi demolări, în mod abuziv şi neautorizat, creând astfel o adevărată bombă ecologică pe teritoriul municipiului Chişinău. Pe această platformă se depozitează şi alte deşeuri care fac parte din fluxul periculoase şi anume anvelope uzate, deşeuri din azbest, deşeuri de membrane bituminoase, uleiuri uzate”. Totodată, există informaţii precum că anumite persoane percep în mod ilegal taxe de  la cei care depozitează deşeurile pe această platformă.

În adresarea către Procuratura generală se relatează că gunoiştea nu este la evidenţa organelor de protecţie a mediului şi există riscul major ca să fie poluat râul Bâc. „În apropierea acestui sector sunt construite două prize de apă subterane – Priza de apă „Petricani” şi Priza de apă „Ghidighici”. Structura geologică a terenurilor din zonă este constituită din calcare recifale permeabile, care constituie rocile magazin ale orizonturilor acvifere Sarmaţianul Mediu şi Sarmaţianul Superior, care alimentează prizele de apă respective şi care se răspândesc până la sudul republicii şi constituie sursă de alimentare centralizată cu apă potabilă pentru localităţile din centrul şi sudul ţării”, se subliniază în demersul Primăriei municipiului Chişinău.

În context, Primăria mun. Chișinău solicită Procuraturii Generale a R. Moldova examinarea cazului şi sancţionarea persoanelor vinovate, precum şi intervenţia organelor de drept pentru a sista activităţile de depozitare a deşeurilor în zonă.

FOTO/ La periferia Chișinăului s-a format o gunoiște neautorizată


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *