Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima zi de doliu național:…

Prima zi de doliu național: România își ia rămas bun de la Regele Mihai

Admiratorii regelui Mihai au adus, joi, la Palatul Regal, flori, candele, scrisori cu mesaje către fostul suveran. Au venit să îl omagieze pe rege părinţi cu copii, pe care îi îndemnau să pună buchete de flori la gardul palatului, cupluri de tineri, dintre care unii se fotografiau cu peretele de flori din faţa Muzeului de Artă, şi oameni în vârstă, între care se regăseau şi persoane care au avut rude ce l-au cunoscut pe fostul suveran, notează agerpres.ro

Florin Popescu, 67 de ani, a povestit pentru AGERPRES că unchiul său a învăţat alături de rege.  „A avut privilegiul ca, în primii ani, să fie alături de Maiestatea Sa”, a spus bărbatul. În perioada comunistă, poveştile cu regele erau spuse în şoaptă sau erau evitate, şi-a amintit el.

Gardul Palatului Regal a devenit, în zilele ce s-au scurs de la moartea regelui Mihai, un adevărat zid de flori, cu scrisori scrise de mână, mici icoane, portrete ale regelui şi bannere cu mesaje legate de destinul fostului suveran al României. La intrarea principală a Palatului Regal, pe gard, este un banner pe care este amintit un citat din discursul pe care regele l-a ţinut în Parlament în urmă cu şase ani:  „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri”.

Dacă în exteriorul Palatului Regal oamenii şi-au exprimat gândurile legate de rege, în interior, spre Sala Tronului, oamenii au aşteptat în linişte, aliniaţi, pentru a se închina în faţa catafalcului.

Anterior, istoricul Neagu Djuvara a vorbit pentru ProTV România depre moartea Regelui Mihai, amintindu-și, cu lacrimi în ochi, de demnitatea acestuia în vremuri atât de grele, care i-a rămas  „întipărită în minte”.

Joi, oamenii se pot reculege la catafalcul regelui până la ora 22,00. Vineri, de asemenea, aceştia îl pot omagia pe regele Mihai, între orele 8.00 şi 22.00. Regele va fi îngropat sâmbătă la Curtea de Argeş.

Zilele de 14, 15 şi 16 decembrie au fost declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria regelui Mihai.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

Citiți și: Ultimul Rege al României

Sursa foto: familiaregala.ro