Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima manifestație a moldovenilor stabiliți…

Prima manifestație a moldovenilor stabiliți în Finlanda: „Am protestat mut”

La protestele de duminică 1 iulie din Chișinău, care au avut loc după invalidarea mandatului de primar a lui Andrei Năstase, liderul PPDA, s-au alăturat, pe lângă diaspora din alte state europene și moldovenii din Finlanda. Ei au organizat un protest mut. 

Una dintre protestatare este Nadea Savolainen, stabilită cu traiul în Finlanda de 14 ani. Ea punctează că marea majoritate a celor care au ieșit la protest sunt persoane care se află la muncă în Finlanda și pe care familiile îi așteaptă acasă.

La 1 iulie, am protestat și noi – din păcate, pentru prima oară, dar nu și ultima – diaspora Moldovei din Finlanda. Mulți dintre noi ne-am stabilit aici cu toată familia: soț, soție, copii și chiar părinți, frați, cum e cazul meu. Marea majoritate a protestatarilor au fost bărbați, aflați aici la muncă, a căror familii au rămas acasă. Noi am decis să protestăm „mut”, spune Nadea Savolainen.

Moldovenii din diferite orașe ale lumii au protestat duminică concomitent cu moldovenii rămași în țară pentru a-și arăta susținerea și dezamăgirea față de invalidarea alegerilor locale. S-a protestat în Germania, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Irlanda, Franța, Israel, dar și în alte țări. După invalidarea alegerilor locale din 3 iunie, mai mulți reprezentanți ai diasporei au înființat celule de rezistență pentru a susține inițiativele ce apără dreptul la proteste pașnice și la exprimare.