Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prim-ministrul Brega cere modificarea regimului…

Prim-ministrul Brega cere modificarea regimului fiscal aplicat cazinourilor

arenait.net

Premierul interimar, Gheorghe Brega a semnat o dispoziţie prin care cere Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei și Ministerului Justiţiei să propună modificări ale cadrului normativ și prevederilor legale pentru ajustarea regimului fiscal, aplicat cazinourilor și altor unități de agrement, conform recomandărilor Curții de Conturi.

Decizia premierului vine după ce un audit al Curții de Conturi a constat că statul a pierdut zeci de milioane de lei prin scutirea de impozite a unor cazinouri din Chișinău. Conform raportului Curții, „deși jocurile de noroc nu au un impact socio-economic, acestea beneficiază de facilități fiscale semnificative, care, în perioada 2011-2014, au însumat circa 80 de milioane de lei. În același timp, circa 65% dintre agenții economici care au cazinouri nu au achitat impozitul pe venit din activitatea de întreprinzători, declarând pierderi”.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, s-a arătat indignat atunci față de reprezentanţii Ministerului Economiei.

„Suntem bolnavi de cap, măi, oameni buni. Înlesniri 80 de milioane de lei la jocurile de noroc, cazinourile, „bardacul” acesta care s-a implementat în ultimii ani şi în Chişinău. Oare chiar suntem trăsniţi cu leuca? Unele cazinouri lucrează fără venituri. Nu au venit, dar ei muncesc, săracii, în pierdere. Eu am vrut să văd astăzi vreun gentleman de la Ministerul Economiei, ce le este greaţă să vină la Curtea de Conturi, drăgălaşii de acolo. Astăzi oamenii mor fără medicamente, pentru că trebuie să le plătească în spitale, dar aici facilităţi. Lasă să audă cetăţenii în mama dracului, cum se guvernează ţara asta”, a declarat Serafim Urechean.

Ulterior, subiectul facilităţilor aplicate cazinourilor a fost discutat în cadrul unei şedințe, prim-ministrul interimar cerând de la vicepremierul, ministrul Economiei, Stephane Bride, o notă informativă despre concluziile făcute publice recent de Curtea de Conturi.

În răspunsul Ministerului Economiei se menţionează, printre altele, că supravegherea şi controlul asupra desfăşurării jocurilor de noroc se efectuează de către Ministerul Finanţelor şi Camera de Licenţiere, iar Serviciul Fiscal de Stat exercită funcţia de monitorizare a operaţiunilor fiscale în domeniul dat. Totodată, Ministerul Economiei a mai precizat că  „TVA nu se aplică la serviciile legate de jocurile de noroc prestate de către subiecţii care desfăşoară activitate de întreprinzător în sfera jocurilor de noroc, inclusiv cu folosirea jocurilor automate”, scutirile indicate fiind aplicate din 1 iulie 1998.

Foto simbol: arenait.net