Presa liberă, izolată informațional?

Marți, 2 mai, ora 11.00, la Biblioteca municipală „B.P.Hașdeu”, va avea loc o dezbatere privind accesul la informație în R. Moldova, organizată de Ziarul de Gardă.

Sunt invitați în mod special: șefii și reprezentanții serviciilor de presă ale tuturor instituțiilor publice din R. Moldova, inclusiv Parlament, Guvern, ministere, Procuratură, autorități publice centrale și locale.

Sunt invitați, pentru informare, reprezentanții tuturor partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, în special cei care oferă asistență pentru transparentizarea și democratizarea R. Moldova.

De asemenea, sunt bineveniți reporterii, activiștii, reprezentanții ONG-urilor, cetățenii interesați de problema libertății presei în R. Moldova.

În cadrul dezbaterii, participanții vor încerca să răspundă la următoarele întrebări:
– Câte zile îi ia unui reporter ca să obțină o informație de interes public?
– Cât timp pierde o redacție ca să afle ce salariu are un ministru?
– Câți bani oferă o redacție statului pentru acces la informație?
– Câți copaci trebuie să taie un reporter ca să tipărească scrisori de solicitare de informații?
– Ce ascund paginile oficiale ale autorităților publice?
– Ce informații au dispărut în ultimii ani sau au fost ascunse de jurnaliști?
– Cât costă să faci jurnalism independent în R. Moldova?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. solon

    la acest capitol este necesar de desurat si un sondaj profesionist in care de aflat de la cititori CE INFORMATIE ASTEAPTA SAU CAUTA EI IN PRESA PERIODICA. Uneori se creaya impresia că mass media şi cetatenii traesc in lumi paralele, care nu se intersecteaza. Reclama si publicitat a devenit tot mai agresiva si amorala doar ca sa faca un ban. Ar trebui ca de revayut legea presei şi publicitatii, unde priiritate sa aiba informatia profesionista, publica, dar nu cea comerciala si doar pt PR

  2. ivancelgroaznic

    Dreptate la Solon. Reklama ne sufoka peste tot. Shi este rupta legatura de realitate de la om la presa. Ce se publika nu intereseaza pe omu de rind cari are probleme ale lui , cum sa traiaska de pe o zi pe alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *