Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu, despre situația COVID-19 în…

Chicu, despre situația COVID-19 în R. Moldova: „Dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia și Ungaria nu mergem”

După ședința sămptămânală a „conducerii de vârf a țării”, premierul Ion Chicu s-a referit și la situația pandemică în țară, menționând că deși numărul cazurilor noi de infecție a scăzut cu cca 40% comparativ cu luna iunie, a fost necesară prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 31 iulie, fiind luată în considerare evoluția pandemiei în plan regional și mondial unde s-au înregistrat peste 200 de mii cazuri pe zi.

„A trebuit să extindem starea de urgență în sănătate de pe 15 până la 31 iulie. Am luat decizia chiar în pofida statisticilor îmbucurătoare din ultimele trei săptămâni. A fost necesar de a lua această decizie pentru a menține această dinamică, dar și ținând cont de evoluțiile pe plan regional și internațional. În ultimele zile au fost înregistrate și antirecorduri privind numărul noi de cazuri de in infectare”, a susținut Chicu.

Premierul a menționat și despre unele restricții la care revin țările europene.

„Mai multe țări, reintroduc restricții de circulație, inclusiv pentru Republica Moldova. Săptămâna trecută ați observat restricții din partea Italiei, avem informația că și Ungaria a făcut același lucru. Aceste restricții se vor menține atâta timp cât situația nu revine sub control în Europa și la noi”, a declarat premierul.

Ungaria devine a treia țară care introduce restricții de circulație pentru cetățenii Republicii Moldova. Săptămâna trecută, măsuri similare au fost introduse de Austria și Italia. 

Chicu a amintit și de tentativele de redeschidere a parcului de distracții din „OheiLand” or. Orhei. 

„Noi ca societate trebuie să manifestăm responsabilitate, pentru că atât timp cât noi respecta regulile și vom prefera să mergem în microbuze și autocare la OrheiLand, calea în Ungaria și Italia nu poate fi deschisă. Trebuie să acționăm conștient. Nu la nivel de emoții și sentimente, nu la nivel de preferințe politice sau plăți din partea unor partide politice. Deci dacă nu o să respectăm, o să stăm închiși în căsuța noastră. Putem să ne indignăm cât dorim, putem să blamăm Guvernul, să blamăm miniștrii, dar dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia nu ne ducem. Rog cetățenii să manifeste responsabilitate maximă”, a menționat Chicu.

Ieri, 12 iunie, mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 31 iulie și interzice aflarea persoanelor pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive,  parcuri de distracții și zone de agrement.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 382 cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, dintre care 1319 în regiunea transnistreană, a anunțat astăzi dimineață Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS). Totodată, 12 793 persoane au fost tratate de COVID-19 și 642 au decedat din cauza infecției.