Precizările MMPSF privind indexarea pensiei

Reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) au venit cu anumite precizări privind indexarea pensiilor.

„Începînd cu 1 aprilie 2016, pensiile au fost indexate cu 10,1 la sută. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat cu 119,15 lei pentru 518.837 mii de beneficiari, pensiile de invaliditate s-au majorat cu 89,59 de lei pentru 133.713 mii de beneficiari, pensiile de urmaș s-au majorat cu 62,75 lei pentru 15.229 mii de beneficiari, iar pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl s-a acordat pentru 1.895 de beneficiari, iar majorarea constituie 259,34 de lei”, au subliniat reprezentanții MMPSF.

Oficialii au reiterat faptul că procentul de indexare a fost calculat reieșind din creșterea salariului mediu pe țară în anul 2015, față de anul 2014 de 10,5% și creșterea indicelui prețurilor de consum în anul 2015 faţă de anul 2014 de 9,7%.

„Conform legislației, pensionarii a căror pensie nu depășește suma de 1500 lei, beneficiază suplimentar de un suport financiar de stat, acordat în dependență de categoria beneficiarului. Ca urmare a indexării pensiei, circa 0,05 % din numărul total de pensionari au decăzut din dreptul de a beneficia de suportul financiar de stat menționat.

În acest sens, Ministerul a inițiat în 2015 un proiect privind instituirea pensiei de bază care presupunea acordarea unei sume fixe garantată de stat. Aceasta urma să fie oferită tuturor beneficiarilor de pensii pentru limita de vârstă, indiferent de mărimea pensiei (fără pragul de 1500lei). Proiectul în proces de consultare, nu a fost susținut din lipsa resurselor financiare necesare”, au adăugat reprezentanții MMPSF.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *