Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Ministerului Educației

Precizările Ministerului Educației

Ministerul Educației vine cu anumite precizări, privind încetarea contractelor de muncă ale directorilor instituțiilor de învățământ, după data de 23 martie 2015.

„Potrivit articolului 153 din Codul educației, contractele individuale de muncă ale directorilor instituțiilor de învățământ publice, cu excepția celor din învățământul superior, de la numirea cărora în funcție au trecut mai mult de 5 ani încetează de drept la data expirării a 4 luni de la intrarea în vigoare a prezentului cod.

În R. Moldova, funcționează 1323 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal (424 de licee, 794 de gimnazii, 105 școli primare), 1440 de instituții preșcolare, 61 de instituții de învățământ secundar profesional și 45 de colegii. La data de 23 martie 2015, vor înceta de drept contractele de muncă a circa 40% din managerii acestor instituții de învățământ. Potrivit informațiilor oferite de direcțiile raionale de învățământ, sub incidența articolului 153 din Codul educației se află aproximativ 700 directori de grădinițe, 300 – de școli primare și gimnazii. Totodată, vor fi organizate concursuri pentru 100 de directori de licee, 30 de directori de școli profesionale și 2 directori de colegii.

În termen de cel mult 6 luni de la data încetării contractelor individuale de muncă, autoritățile cu competențe legale de numire în funcție vor organiza concursuri de ocupare a posturilor de director devenite vacante. Ministerul Educației menționează că actualii directori pot participa la concursurile pentru funcția de manager al instituțiilor de învățământ. În cazul directorilor de școli profesionale și colegii, concursurile vor fi organizate de Ministerul Educației, iar în cazul celorlalte instituții de învățământ menționate – de autoritățile administrației publice locale.

În perioada de până la numirea prin concurs a directorilor instituțiilor publice de învățământ, conducerea instituțiilor va fi exercitată de către directorii interimari desemnați de către autoritățile cu competențe legale de numire în funcție, inclusiv dintre cei actualmente în funcție.

Prin politicile sale, Ministerul Educației promovează competența, performanța, profesionalismul și integritatea, oferind oportunitatea ocupării funcțiilor manageriale celor mai calificați candidați”, explică reprezentanții Ministerului de Educație.