Precizările Agenției de Mediu referitor la accidentul nuclear din Arhanghelsk

La 8 august, în urma unei explozii la un poligon militar din regiunea Arhanghelsk, cinci oameni de știință ruși și-au pierdut viața. Accidentul s-ar fi produs în urma testării unei rachete cu combustibil lichid, potrivit Agenției nucleare rusă Rosatom. Reprezentanții Agenției de Mediu din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care monitorizează debitului radiaţiei pe teritoriul R. Moldova, dau asigurări că explozia nu prezintă pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu.

În urma exploziei, oficialii din Federația Rusă au raportat o creștere a radiațiilor în zonă, iar pe rețele de socializare din România au apărut informații despre un așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România „dinspre Rusia”. Mai târziu, autoritățile române au dezmințit informațiile.

Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare a publicat o simulare a deplasării norului radioactiv rezultat în urma deflagrației. Conform acestei simulări, norul radioactiv ajunge și pe teritoriul R. Moldova.

Agenția de Mediu precizează, însă că fondul radioactiv este în limitele normei admisibile.

„Situația este strict monitorizată. Se efectuează controale din trei în trei ore și nu s-a constat vreo depășire. Nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului, astfel demonstrând că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu”, a declarat pentru ZdG, Galina Norocea, șefa Serviciului Informații de Mediu din cadrul Agenției de Mediu.

Experţi în domeniul nuclear din SUA au declarat că ei suspectează că Rusia a testat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut.

Foto: today.ru

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *