Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Portretul statistic al femeilor şi…

Portretul statistic al femeilor şi bărbaţilor în R. Moldova

În R. Moldova trăiesc mai multe femei decât bărbați. Astfel, la 100 de femei le revin 93 bărbați, cel puțin aceasta arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) pentru anul 2017.

Cu toate acestea, raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupe de vârstă. Bărbații predomină în grupele de vârstă 0-14 ani și 15-34 ani, raportul fiind de 106 bărbați la 100 femei și respectiv 104 bărbați la 100 femei. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației de 35-64 ani și 65 ani și peste, la 100 femei revenind 90 bărbați și respectiv 61 bărbați.

Potrivit BNS, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani. Acest decalaj se întâmplă din cauza nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă.

Totodată, femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă. Ponderea femeilor în populaţia ocupată este, practic, egală cu cea a bărbaţilor şi se menţine pe parcursul ultimilor ani la acelaşi nivel (50,3% femei şi 49,7% bărbaţi). Totuşi, rata de ocupare în rândul femeilor înregistrează valori mai inferioare (39,0%) în comparaţie cu bărbaţii (43,0%). Chiar și după o serie de politici și reforme privind drepturi egale, femeile continuă să primească salarii în medie cu 14,5% mai mici decât bărbații. Proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor. Majoritatea funcţiilor de luare a deciziilor aparţin bărbaţilor, femeile continuând să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor. Participarea femeilor la luarea deciziilor la nivel parlamentar relevă o reprezentare a femeilor în proporţie de 20,8% (din 101 deputaţi 21 sunt femei), în timp ce la nivel european aceasta a constituit 37,4%, iar media globală fiind de 23,0%.