Plasticul de unică folosință, interzis în UE din 2021

Eurodeputații au aprobat miercuri, 27 martie, interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie.

Directiva se va aplica în toate ţările Uniunii Europene şi a primit 560 de voturi „pentru”. Au fost doar 35 de voturi „împotrivă” și 28 de abțineri.

Raportorul Frédérique Ries (ALDE, Belgia) a declarat: „Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic. Acest lucru este esențial pentru planetă”.

Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare);
  • Farfurii din plastic de unică folosință;
  • Paie din plastic;
  • Bețișoare de urechi din plastic;
  • Bețișoare din plastic pentru baloane;
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat;

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    O inceput isteria la Evropa, pe plastik, hopa si Moldova , sa fie de acord cu asta, ca pin acu no deranzhat pe nimeni cel plastic, de e pline toate girlele de cel gunoj. Da, Plaha degraba da din coada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *