Petiție în adresa ANRE și a Guvernului. Șoferii cer ieftinirea prețurilor la carburanți

Asociația obștească „Orașul fără maxi-taxi” a expediat o petiție în adresa Agenției Naționale pentru reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Concurenței și Guvernului, prin care solicită micșorarea prețurilor la carburanți.

Petiția a fost expediată după ce acum câteva zile mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la benzină și la motorină.

În textul petiției se menționează că noua metodologie aprobată de ANRE la 11 martie, prin care a fost modificată formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, va permite majorarea artificială a prețurilor la carburanți.

„Metodologia în cauză constituie un mijloc de protecție legală a rechinilor pieței petroliere din R. Moldova, care în mod abuziv vor camufla cheltuielile suportate pentru import și distribuire a carburanților, urmând ca acestea să fie suportate de destinatarul final, fapt inadmisibil din perspectiva protecției consumatorului”, se menționează în textul petiției.

Astfel, Asociația obștească a înaintat următoarele solicitări în adresa ANRE și a Guvernului:

  • Micșorarea prețurilor la carburanți;
  • Oferirea explicațiilor privind creșterea prețului la carburanți;
  • Eliberarea copiilor de pe calculele prezentate ANRE de către întreprinderile ce desfășoară activități de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat;
  • Atragerea la răspundere a persoanelor, acțiunile cărora au condus la majorarea neîntemeiată a prețului la carburanți:
  • Examinarea ideii de a modifica legislația privind impozitele pentru drumuri, cu includerea taxelor rutiere în prețul carburanților.

Potrivit metodologiei aprobate în martie, ANRE nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere. Stabilirea prețurilor carburanților la stațiile de alimentare revine în competența companiilor petroliere, ținând cont de propriile costuri și cu aplicarea ratei de rentabilitate de cel mult 10%.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *